Samfunn

Internasjonale investorer kjøpte næringseiendom for 50 milliarder kroner i Norge i fjor. De ti siste årene er det solgt eiendommer for nær 100 milliarder kroner her i landet til utlendinger.

Utlendinger kjøpte næringseiendom for 50 milliarder

Internasjonale investorer kjøpte næringseiendom for 50 milliarder kroner i Norge i fjor. Det er like mye som i de ni forutgående årene til sammen.

Publisert Sist oppdatert
– Det er mye internasjonal interesse fra investorer som vil inn i næringseiendom, fastslår direktør for analyse og verdivurdering, Gunnar Selbyg i DNB Næringsmegling til Dagens Næringsliv.

Årsakene til den markerte økningen det siste året er ifølge Selbyg flere.

– Lavere renter fører til at mange heller vil inn i næringseiendom, som blir ansett som en sikker investering. Norge oppfattes å være stabilt med befolkningsvekst og rom for ytterligere oljepengebruk, sier han.

Den relative avkastningen på næringseiendom er høyere når rentene er lave, og en svekket kronekurs øker også kjøpekraften for internasjonale investorer.

29 enkelthandler i fjor var på over én milliard kroner. Tolv av disse transaksjonene var større eiendomsporteføljer som skiftet eiere.

– Det er nå mange norske investorer som sitter på masse kapital etter å ha solgt, sier Selbyg.

Den største enkelthandelen i fjor med internasjonale kjøpere var finske Citicon som kjøpte Sektor Gruppen med 34 kjøpesentre for 12,3 milliarder kroner. Selgerne var Petter Stordalen, Varner-brødrene og dagligvarefamilien Johannson.

Til sammen ble det ifølge DNB Næringsmegling i fjor gjennomført 253 næringseiendomshandler som var på 50 millioner kroner eller mer. Det ga et samlet volum på 130 milliarder kroner.

Powered by Labrador CMS