Europa

Storbritannias statsminister Theresa May utlyser nyvalg.

Utlyser nyvalg i Storbritannia

Theresa May varsler om nyvalg 8. juni.

Publisert Sist oppdatert

Storbritannias statsminister Theresa May kunngjorde dette under en pressekonferanse utenfor statsministerboligen i 10 Downing Street tirsdag.

– Jeg har konkludert med at den eneste måten å garantere sikkerhet i årene som kommer på, er ved å holde dette valget, sa May, som tidligere har avvist alle spekulasjoner om nyvalg.

Anklager opposisjonen

May anklaget videre opposisjonen for å stikke kjepper i hjulene for prosessen Storbritannia nå har innledet for å forlate EU, og sa at det er på bakgrunn av dette at hun har endret mening og nå utlyser nyvalg.

– Landet står sammen, men Westminster gjør det ikke. Labour har truet med å stemme imot den endelige avtalen vi kommer fram til, og Liberaldemokratene har sagt at de vil få alt til å stoppe helt opp. Medlemmer av Overhuset, som ikke er folkevalgt, har lovet å kjempe til siste slutt mot oss, sa May.

– Stabil regjering

– Vi trenger et valg, og vi trenger det nå. Akkurat nå har vi en unik mulighet til å få det gjort, sa May, vel vitende om at de konservative trolig vil komme godt ut av et nyvalg.

Ifølge en fersk meningsmåling utført for The Telegraph har De konservative nå 44 prosent oppslutning, mens Labour har 23 prosent av velgerne i ryggen.

– Vi har bruk for en stabil regjering i de kommende forhandlingene. Hver stemme til de konservative vil gjøre meg sterkere når jeg skal forhandle med EU, sa May, som alt onsdag vil be Parlamentet om støtte til beslutningen om å holde nyvalg.

Kort tid etter Mays kunngjøring, steg verdien på det britiske pundet samtidig som FTSE-100-indeksen på London-børsen falt.

Støtter nyvalg

Opposisjonsleder Jeremy Corbyn støtter statsminister Theresa Mays beslutning om å skrive ut nyvalg.

– Jeg hilser velkommen statsministerens beslutning om å gi det britiske folk en sjanse til å stemme for en regjering som vil sette flertallets interesser først, sier Laobur-leder Corbyn i en uttalelse.

May overtok som statsminister etter David Cameron i juli i fjor da han trakk seg etter å ha tapt folkeavstemningen om brexit.

Storbritannias siste tre urolige år

  • September 2014: I en folkeavstemning stemmer 55 prosent av skottene nei til løsrivelse fra Storbritannia.
  • Mai 2015: De konservative får rent flertall ved parlamentsvalget. Statsminister David Cameron kan dermed danne regjering uten sin tidligere koalisjonspartner Liberaldemokratene.
  • Juni 2016: I en folkeavstemning om Storbritannias medlemskap i EU stemmer 52 prosent av britene for å forlate unionen etter mer enn 40 års medlemskap.
  • I Skottland stemmer et klart flertall for fortsatt EU-medlemskap. De skotske selvstyremyndighetene krever ny folkeavstemning om uavhengighet, fordi tvil om hvorvidt et selvstendig Skottland ville få bli i EU, var et viktig nei-argument i 2014.
  • 29. mars 2017: Storbritannias EU-ambassadør varsler offisielt brexit ved å levere et brev til EU-presidenten, som informerer om at britene akter å forlate unionen, som første medlemsstat noensinne.
  • Tirsdag informerte statsminister Theresa May om at det skal holdes nyvalg i Storbritannia 8. juni.
Powered by Labrador CMS