blogg

For å være attraktiv etter fylte 50, må du pleie kompetansen din, skriver Tim Rosenkilde.

Vanskelig å få jobb etter fylte 50?

Vi har sett mange overskrifter den siste tiden om hvor vanskelig det er å få seg jobb etter fylte 50 år. Bildene som tegnes i avisene er unyanserte og kategoriske, mener vår blogger Tim Rosenkilde.

Publisert Sist oppdatert

Det har vært skrevet mye om hvor vanskelig det er å få seg ny jobb etter at man har fylt 50 år. Vi ser jevnlig fete overskrifter om 50-åringene som ikke lenger ansees som attraktiv arbeidskraft. Overskriftene følges gjerne opp med sannhetsvitner som bekrefter påstanden gjennom egne erfaringer fra jobbsøking.

Vi skal ikke være så naive å tro at alder ikke spiller noen rolle i jobbsøking, selvfølgelig gjør det det. Det er en kjensgjerning at det er vanskeligere og tar lenger tid å få seg jobb jo eldre man blir.

Men det er også andre faktorer enn alder som spiller inn når bedrifter skal ansette nye medarbeidere. En av de viktigste er kompetanse.

Medarbeidere som har rundet 50 år har lang fartstid i arbeidslivet og har gjerne blitt mer spesialiserte med årene. En attraktiv spesialisering kan etter hvert bli utdatert som følge av nye trender, teknologi eller måter å jobbe på, eller eventuelt at jobbmarkedet er mettet med søkere med den typen kompetanse. Vi ser de samme tendensene i dag med ungdom som tar lengre utdannelser innen kreative yrker og som deretter sliter med å finne seg jobber.

I dag er behovet for ingeniører, IT-spesialister og håndverkere langt større enn det er for kreative yrker. Har du kompetanse som det er lav etterspørsel etter hjelper det lite at du er ung og fremadstormende, du vil fortsatt ha problemer med å få deg en ny jobb. Så det viktigste du gjør for å være attraktiv både før og etter fylte 50 år, er å pleie kompetansen din jevnlig med kurs, etterutdanning og arbeidsoppgaver som er framtidsrettet.

Tim Rosenkilde er fagansvarlig for outplacement hos Impact.
E-post: tim@impact.no

Powered by Labrador CMS