internasjonalt eu

Venter spent på Blairs Irak-forklaring

Britene er utålmodige etter å få høre hva Tony Blair har å si om krigen i Irak.

Publisert Sist oppdatert

Om få uker skal den tidligere statsministeren fortelle hvorfor han trakk Storbritannia inn i kampen mot Saddam Hussein.

Blair må forsøke å overbevise tilhørerne om at felttoget der britene var USAs nærmeste allierte, ikke ble ført i strid med folkeretten. Han må også prøve å tilbakevise anklagene om at han løy i påstandene om at Saddam hadde masseødeleggelsesvåpen.

Blair skal forklare seg for Chilcot-kommisjonen som gransker invasjonen i Irak i 2003, og det vil ventelig skje en gang mellom 25. januar og 5. februar. Hans nære politiske allierte og tidligere kommunikasjonssjef Alastair Campbell vil møte for kommisjonen 12. januar.

Harme

Interessen for Blairs forklaring er så stor at billettene til tilhørerplasser må fordeles etter loddtrekning. Han har selv sagt at han forstår harmen over Irak-krigen, spesielt blant etterlatte etter soldater som ble drept.

Men eksstatsministeren angrer ikke på beslutningen om å styrte Saddam, selv om det viste seg at den irakiske diktatoren ikke hadde masseødeleggelsesvåpen. Han innser likevel at trusselbildet var et annet enn det regjeringene i Washington og London tegnet opp.

- Saddam var en trussel mot hele regionen. Han brukte kjemiske våpen mot sitt eget folk, sa Blair i desember, med henvisning til en massakre der mellom 3.000 og 5.000 mennesker ble drept i den kurdiske byen Halabja nordøst i Irak i 1988.

Valgkamp

Ledelsen i det britiske regjeringspartiet Labour er ifølge britiske medier urolige over at Blairs forklaring kan skape problemer for sittende statsminister Gordon Brown foran nyvalget som må holdes senest 3. juni i år. Valgkampen er allerede i gang.

Britiske velgere interesserer seg vanligvis lite for utenrikspolitikk. Men i saker som krigene i Irak og Afghanistan, der unge soldater kom - og fortsatt kommer - hjem i likkister, er det annerledes.

Den tidligere tjenestemannen John Chilcot har understreket at granskningen som nå pågår, er en undersøkelse av faktiske forhold og ikke noe rettsoppgjør. Han og kommisjonen han leder kritiseres for å være for snill mot vitnene og for å skjønnmale Irak-krigen. (©NTB)

Powered by Labrador CMS