Nyskaping

Denne seilbåten har et hydrid driftssystem – og kan gå både på elektrisk strøm og diesel. Dermed reduseres CO2-utslippene. Men mest klimavennlig er det uansett å sette fulle seil.

Verdens første hydrid-båt i Oslo

På båtmessen Båter i Sjøen som arrangeres i Oslo i helgen lanseres den første båten i verden med Plug-in hybrid elektrisk driftssystem.

Publisert Sist oppdatert

Diskusjoner om vrakpant, mer miljøvennlige driftssystemer og bærekraftige løsninger er høyaktuelle i båtbransjen, skriver båtbransjeforbundet i Norge, Norboat i en pressemelding.

– Norge har vært et foregangsland i å ta i bruk biler med mer bærekraftige driftssystemer som el-biler og plug-in hybrid. Derfor er vi spesielt stolte over å være den første som presenterer en båt med slike løsninger her i Oslo, sier direktør Leif Bergaas i Norboat. I dag åpner den årlige båtutstillingen «Båter i Sjøen» på Aker Brygge i Oslo. Og Norboat-sjefen er særlig stolt av å kunne presentere det han omtaler som en verdensnyhet, blant alle de andre seil- og motorbåtene, nemlig en seilbåt der motoren har et såkalt hybrid driftssystem – både diesel og elektrisk.

Arconca 410 Hybrid er ifølge pressemeldingen en unik seilbåt. Ombord i båten er dieselmotoren erstattet av et diesel-elektrisk driftssystem. Systemet består av en elektrisk motor montert på et seildrev, en Lithium batteribank, solceller, landstrøm og en liten diesel generator. Batteriene lades fra solceller, landstrøm, generator eller fra båtens propell under seilas, heter det i pressemeldingen.

– Båtbransjen er opptatt av å finne bærekraftige løsninger. Mens bilbransjen er mye større og har mer kapasitet til å investere tungt i utviklingen av ny teknologi enn fritidsbåtbransjen, blir dette spesielt spennende, sier Leif Bergaas i Norboat.

Med hybridsystem kan Arconca -båten kjøre for motor med en hastighet på opptil 7 knop. Rekkevidden vil være opp til 10 nautiske mil på batterier alene. For et typisk driftsmønster ved kystseilas er det beregnet at forbruket av diesel om bord i Arcona 410 Hybrid i løpet av en sesong kan bli redusert med opp til 80 prosent i forhold til samme båt med dieselmotor, heter det.

Men aller mest klimavennlig blir det jo uansett av å sette fulle seil.

Båter i sjøen er Skandinavias største utendørs båtmesse og arrangeres på Aker brygge mellom 1. og 4. september. Messen viser fram 270 store og små båter, utstyr og duppedingser. Båtbransjen ble hardt rammet av finanskrisen i 2008, og har siden hatt noen tøffe år med stor nedgang i salget.

I fjor snudde utviklingen, og norsk båtbransje opplever nå sin største vekst siden 2007, ifølge Norboat.

Powered by Labrador CMS