Samfunn

Handelsbalansen

Verdenshandelen fortsetter å falle

Globaliseringen har tatt seg en pause.

Publisert Sist oppdatert

Verdenshandelen falt med 0,5 prosent fra april til juni i år sammenlignet med første kvartal. Det skriver Financial Times.

Tallene er hentet fra Nederlands sentrale planleggingsbyrå, CPB, som overvåker handelssituasjonen i verden.

Når en legger til handelsnedgangen i første kvartal på 1,5 prosent, er nedgangen så langt i år den bratteste siden finanskrisen i 2009.

Nederlenderne medgir at tallene for juni viste en liten oppgang, men at det var for tidlig å si om dette var reelt siden tallene pleier å svinge.

- Nedgangen i år skyldes først og fremst en haltende økonomi i Europa og nedgangen i Kina, sier sjeføkonom i Verdenshandelsorganisasjon, Robert Koopman, til Financial Times.

Han tror det foregår et strukturelt skifte i verdensøkonomien, blant annet på grunn av at Kina forsøker å bygge opp et internt marked og ikke bare leve av eksport. Skiftet innebærer at handelen vil gå noe tilbake i en tid fremover.

Flere har pekt på at det er tegn til at globaliseringen er i ferd med å stoppe opp. Se blant annet tidligere omtale på Dagens Perspektiv her. Ofte har de sterkeste advarslene kommet fra stemmer som sterkt ønsker nye handelsavtaler, blant annet mellom EU og USA.

Powered by Labrador CMS