spør om arbeidsrett

Verneombud i streik

Kan varamannen til et streikende verneombud fungere?

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Bedriften hvor jeg er personalsjef er rammet av en streik. Bakgrunnen er et ikke LO-tilsluttet forbund som ønsker tariffavtale. Bedriften har bestemt seg for at vi ikke vil ha konkurrerende tariffavtaler og har derfor sagt nei. Dette utløste streiken hvor en del ansatte er organisert. Størsteparten av bedriftens ansatte er imidlertid organisert i LO-tilsluttete forbund, hvor vi har tariffavtaler på plass.

Hovedverneombudet er en av de som er i streik. Spørsmålet er om hans plassfratredelse også omfatter funksjonen som hovedverneombud? Hvis ja, kan varamannen til ombudet fungere? Eller er dette streikebryteri? Vedkommende er nemlig tilsluttet det forbundet som ikke streiker.

Personalsjef

Svar: Det må være helt klart at plassfratredelsen også omfatter verneombudfunksjonen. Selve plassfratredelsen gjelder i utgangspunktet det arbeidet han utfører. Men skal man fungere som hovedverneombud, er det jo en forutsetning at man arbeider i bedriften. Forutsetningen brister fullstendig når vedkommende tas ut i streik.

I den situasjonen du beskriver, er det åpenbart at vervet helt greit kan overtas av varamannen. Verneombudsfunksjonen er en lovpålagt ordning som selvfølgelig ikke kan settes ut av kraft pga. en streik med mindre streiken er så fullstendig at den omfatter hele bedriften.

SBDL v/Arvid R. Ødegård

Powered by Labrador CMS