Samfunn

Mange nordmenn er redde for at koronaviruset skal ødelegge sommerferien. Men paradoksalt nok er det de praktiske og økonomiske konsekvensene som skaper mest bekymring - ikke frykt for den lunefulle sykdommen.

Vi er mer redde for at korona skal ødelegge ferien enn vi er for å bli smittet

En ny undersøkelse viser at nordmenn er mer bekymret for at covid-19 skal ramme ferien, enn vi er for krig, naturkatastrofer og terror.

Publisert Sist oppdatert

Overraskende nok avslører undersøkelsen at 400.000 av oss er mer redd for de praktiske effektene av korona, enn det å bli smittet av selve sykdommen.

Undersøkelsen er utført av Kantar for If og Europeiske Reiseforsikring.

Det å havne i isolasjon i utlandet er nordmenns største frykt foran årets sommerferie. Hele 69 prosent av de spurte svarte dette i If sin ferske undersøkelse rundt ferievaner.

Frykten for Korona-isolasjon følges tett av risikoen for å havne i karantene ved hjemkomst (66 prosent).

Først på tredjeplass kommer en tradisjonell feriefrykt - nemlig den politiske situasjonen i det landet man reiser til.

– Det er bemerkelsesverdig at ferieplanleggingen i størst grad påvirkes av frykten for isolasjon og karantene på grunn av koronasituasjonen, og at selve frykten for å bli smittet er nede på fjerdeplass, sier If og Europeiske sin reiseekspert Andreas Bibow Handeland i en pressemelding.

Åpner opp for sydenturer

Den 10. juli kommer FHI-kartet som viser hvor smitten er under kontroll, og UD dermed opphever sine reiseråd fra og med 15. juli.

Reiseforsikringen vil da gjelde som normalt, og feriesultne nordmenn kan sette seg på flyet til sydligere breddegrader.

– Det kan virke som nordmenn ikke frykter koronasmitte så mye som man kanskje burde. For mange kan det være en større belastning å bli smittet og syk, enn å oppleve isolasjon eller karantene, sier Handeland.

Han oppfordrer nordmenn som reiser på utenlandsferie etter 15. juli om å overholde smittevernregler, slik at vi får fortsatt den nasjonale dugnaden for å stoppe viruset.

– Vi vil selvsagt gi våre kunder bistand i områder UD åpner opp for, men det viktigste er fortsatt å unngå å ta med smitte hjem, sier han.

Eldre er reddest

Tallene viser at frykten øker jo eldre vi blir. 51 prosent blant de spurte, som er under 30 år gamle, frykter viruset.

Til sammenligning svarer hele 67 prosent blant 60-åringene det samme.

– Det å bli smittet er én ting, men det å dra med smitte hjem til Norge medfører risiko for andre sårbare grupper, sier Handeland.

Undersøkelsen viser også en økning av folk som føler på «flyskam» i forhold til fjoråret.

Norgesferie blir det nok på de fleste av oss uansett, men så mye som én av tre nordmenn ser ifølge undersøkelsen an sommerværet før de bestemmer seg for hva de skal gjøre.

Powered by Labrador CMS