pris og rente

Vil bli den sympatiske fondsleverandøren

Tom Rathke er ny i jobben som administrerende direktør i Avanse fondsforvaltning. Noe av det første han har gjort er å slanke staben kraftig. Nå skal Avanse bli den sympatiske fondsleverandøren. Han mener at den plassen er ledig.

Publisert Sist oppdatert

Det er kaldt og surt utenfor Gjensidige Nors bygg på Lysaker, men inne er det lyst og trivelig. Og der er det en trendy kaffebar for de ansatte. Der sitter nok ikke Rathke veldig ofte. Han har nok mer enn nok å gjøre i den nye jobben. Vi mistenker faktisk at han bruker mye av tiden i hjørnekontoret i seksjonen som går under navnet D6. Det er øverste etasje, og her har han siden midten av oktober ledet Norges nå nest største fondsleverandør. Da sluttet Arnfinn Kirkenes brått. Det har gått rykter om at grunnen til avgangen var de dårlige resultatene til de mange fondene, men det har Kirkenes benektet.

Den nye sjefen vil ha gode fond. Veldig gode fond.

Derfor har de måttet gjøre endringer. De har tatt konsekvensene av det dårlige markedet. De har nedbemannet, og flyttet ut arbeidsoppgaver. Nå skal de ble de ledende igjen. Men den største utfordring til Avanse og hele fondsbransjen er igjen å skape tillit til markedet.

TILLIT

- Jeg tror det viktigste for fondsbransjen nå er å gjenvinne tilliten i markedet. Kundene må settes i fokus gjennom god rådgivning og enkel kundekommunikasjon. Og så vil jeg si at det er en stor utfordring å få våre kunder til å spare langsiktig i spareavtaler - og ikke tro man kan time markedet. Du vil bli med på både oppturer og nedturer, men over tid vil du få en ekstragevinst. Og som forvalter får du sparere til å gjøre dette ved å gi en relativ god avkastning over tid, i forhold til de benchmarkene du kan sammenlignes med, og i forhold til konkurrentene. Det er helt klart at en av de største utfordringene til Avanse er at vi ikke skal være på noen taperliste. Hvert enkelt fond skal ligge blant de 25 prosent beste i sin gruppe. Det er styringen inn til forvalterne våre. Så sier vi at vi gjerne skal ha 2/3 deler av fondene blant de femti prosent beste over hele linja. Og vi skal ha mindre enn 10 prosent av fondene blant de dårligste. Får vi til dette vil vi over tid gi god avkastning til våre andelseiere, sier en meget entusiastisk Rathke.

Når han sier at de har satt krav til forvalterne er grunnen at Avanse nå setter ut fondsforvaltningen til andre aktører.

LANG SIKT

- Jeg mener det er feil å si at det første jeg gjorde var å nedbemanne. Det som er viktig når man kommer i en ny jobb er å se hvilke strategier og mål man skal ha fremover. Så legger vi virkemidlene på basis av dette. Vi spurte om det finnes en posisjon som er ledig på lang sikt og som er lønnsomt. Det er ikke helt på plass ennå, men man kan tenke seg som den sympatiske fondsleverandøren, som det også er lønnsomt å bruke. Den posisjonen er ledig, sier Rathke. For å komme til den posisjonen mente Avanse at det var nødvendig å tenke nytt. Fjerne dobbeltfunksjoner, gjøre noe med myndighetsforhold, og det var nødvendig å tilpasse seg markedssituasjonen. Til man igjen ser lys i tunnelen.

- Det er bare et spørsmål om tid før markedet er tilbake. Men jeg er veldig ydmyk for historien, når det gjelder avkastningen til andelseierne, og vet at det tar tid å vinne tilliten tilbake. Det vi gjør nå er være tydelig på hva vi vil, og vi har lenge jobbet med hvordan strukturen på organisasjonen skal være. Vi har nå funnet ut at det er fornuftig å utkontrahere store deler av forvaltningen. Både til utenlandske aktører, som Merrill Lynch og Fidelity, og til Gjensidige Nors kapitalforvaltning, sier Rathke.

Det vil dermed være få forvaltere igjen i Avanse. De vil sitte igjen med en investeringsavdeling med god forvaltningskompetanse, men den vil i første rekke arbeide med å lage mandatene til fondene. Altså hvordan fondene skal investere. Investeringsavdelingen vil også ha ansvaret for oppfølgingen og risikokontrollen. Slik at de skal være sikker på at forvaltningen skjer i henhold til lovgivningen.

Men samtidig må bemanningen være slik at det skal være mulig for selskapet å hente forvaltningen tilbake dersom de er misfornøyd med leverandørene.

- Det viktigste er at vi har ansvaret, og det ansvaret skal vi være helt bevisst. Får vi ikke den avkastningen vi krever på fondene våre, eller at de ikke overholder lover og regler, henter vi forvaltningen tilbake. Det gjelder for alle vi har utkontrahert forvaltningen til, også Gjensidige Nors kapitalforvaltning, forklarer Rathke.

- Men hva er fordelen med å flytte forvaltningen ut av fondsselskapet?

- For det første blir vi mindre sårbare. Vi går inn i enheter med helt andre skalaeffekter. De forvalter det dobbelte av det vi sitter på, og er mye mer robuste. De er flere forvaltere, som er mer spesialiserte, og som dermed lettere kan følge det markedet de har ansvaret for. Det vil komme andelseierne til gode, sier Rathke.

ØKT AUTOMATISERING

Rathke har du for øvrig kunnet lese om tidligere i Økonomisk Rapport. Han har tidligere blant annet jobbet som økonomi- og finansdirektør i skatteforsikringsselskapet If... og ble presentert etter at han ble kåret til «Årets Økonomileder 2001». Men selv med lang erfaring er ikke nedbemanninger alltid enkle.

- Det er viktig å få frem at nedbemanningene ikke var det viktigste ved omstruktureringen. Men jeg er overbevist om at man vil se økt automatisering innenfor bank, finans og forsikring i tiden som kommer. Da vil det dessverre være noen som blir fristilte. Det er dramatisk for mange, men det er også et tegn på at det ikke går an å drive en virksomhet over tid uten å tjene penger. Men vi skal gjøre dette på en ordentlig og respektfull måte, og i etterkant skal vi kunne se alle inn i øynene. Det er ikke hyggelig å gjøre dette, men ofte er det nødvendig. Og det vil nok komme ytterligere nedskaleringer i bransjen, slik vi allerede har sett tegn til, sier Rathke.

NYE PRODUKTER

Spørsmålet er om endringer på forvaltningen er nok til å lokke sparerne tilbake. Nå lanserer Avanse også produkter som bryter med den vanlige forvaltningsformen. De ønsker at kundene skal kommet tilbake, men påstår at målet ikke er igjen å bli den største forvalteren.

- Man trenger ikke hele tiden å være størst. Det viktigste er å gi god og langsiktig avkastning til andelseierne. Og å være nyskapende. For å kunne tilby kundene det de vil ha må vi lansere nye produkter, sier Rathke. Og de lukter på idéen om å lansere nye garanterte spareprodukter. Men det kommer ikke til å være den vanlige aksjeindeksobligasjonen, med fem års bindingstid. Investeringsdirektør Torkild Varran forklarer at de heller vil satse likvide produkter.

- Vi vil finne strukturer som nødvendigvis ikke gir deg 100 prosent tilbake, men at du vet hvor mye du kan risikere å tape. Samtidig skal du kunne både kjøpe og selge produktet, sier han.

Rathke fortsetter…

- … jeg har tro på et slikt produkt. For selv om spareren har en utrolig lang horisont, som faktisk tilsier at det vil være fornuftig å plassere alt i aksjer, er det av og til psykologien som avgjør hvor de plasserer pengene sine, avslutter han.

Vi må nok vente litt på det garanterte produktet. Fra nyttår endres derimot mandatene for Avanse Spar og Avanse Barnespar til to indeksuavhengige globale fond. De vil være et supplement til de mer indeksnære fondene Avanse allerede har.

Powered by Labrador CMS