Samfunn

Vil bryte samarbeidet med regjeringen over jordbruksoppgjøret

Fylkesledere i KrF er provosert over regjeringens tilbud til bøndene og vil bryte samarbeidet med regjeringen. Det skriver Dagsavisen.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har tatt til orde for brudd med regjeringen i flere omganger, men nå er det på tide at vi faktisk vurderer hva vi gjør. Jeg er tilhenger av at vi skal se på helheten, og det jeg ser nå lover ikke bra, sier fylkesleder Per Pedersen i Nordland KrF til Dagsavisen.

Bøndene krever en økning på 400 millioner kroner i støtte og tilskudd fra staten og mulighet for å hente 350 millioner kroner på pris - totalt 950 millioner kroner - i årets landbruksoppgjør. Staten har svart med et mottilbud på 90 millioner kroner.

Tilbudet fra landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) vil gi norske bønder en gjennomsnittlig årlig lønnsvekst neste år på 1,75 prosent.

Bøndenes krav er til sammenligning beregnet å gi en lønnsvekst på 7 prosent, mens anslaget for den generelle lønnsveksten neste år er 3,1 prosent.

– Regjeringen vil stadig prøve seg på omkamper i saker vi allerede har kjempet fram en seier i. Det gjør ikke KrF spesielt begeistret for dette samarbeidet, sier fylkesleder i Hordaland KrF, Pål Kårbø til Dagsavisen.

– Jeg mener KrF bør orientere seg mot Ap og Sp, sier Fylkeslederen i Finnmark, Svein Iversen.

Powered by Labrador CMS