Samfunn

– Denne boken er egentlig en ode til statsmakten, sier forsker Cecilie Hellestveit som har skrevet bok om Jemen-krigen.

Vil gi folk redskaper til å forstå nyhetsbildet bedre

Forsker Cecilie Hellestveit henter Jemen-krigen frem fra skyggen og forklarer hva krigen går ut på i boken «Ulykkelige Arabia - verden etter Jemen». Drømmeleseren er Oljefondsjef Nikolai Tangen. – Det er litt å reflektere over for han her, sier hun.

Publisert Sist oppdatert

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– Jeg har hatt flere formål. Jeg har ønsket å hente Jemen-krigen frem fra skyggen og forklare hva krigen går ut på. Jeg har også søkt å tegne et større lerret over hva som foregår i Gulf-statene og Midtøsten regionen i våre dager.

– På toppen beskriver jeg også hvordan storpolitikken i verden har endret seg de siste ti årene. Et klart formål har vært å vise leserne endel foruroligende endringer i verden, og få folk til å reflektere rundt hvordan det angår oss her i Norge.

Hva er de viktigste poengene som kommer frem?

– Denne boken er egentlig en ode til statsmakten. Gjennom å ta leseren med til en verden der Gud er stor og staten er død, forsøker jeg å vise hvilke skjebner som tilkommer folk som ikke har en statsmakt til å forvalte ressurser til fellesskapets beste.

– Jemen befinner seg i den andre ekstreme enden av skalaen fra oss i Norge. Boken er en ganske blodig og brutal innføring i hvordan makt utøves når det ikke finnes fungerende institusjoner, hverken nasjonalt eller regionalt.

Hvilke nye synspunkter eller teorier presenteres?

– Jeg skriver mye om kampen om tronen i Saudi-Arabia og den kommende kongen Muhammed bin Salmans blodige vei til makten. Blant annet forklarer jeg hvordan krigen i Jemen og parteringen av Jamal Khashoggi var en del av denne maktkampen.

– Jeg forklarer også bakgrunnen for at 10 av de 19 terroristene i 9/11 var saudiarabere av jemenittisk herkomst. Og forklarer litt om bakgrunnen for andre terrorangrep i vestlige land som har hatt sin opprinnelse i Jemen, som angrepet mot satireavisen Charlie Hebdo i Paris i 2015.

Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?

– Konfliktene i Jemen er enormt komplekse saker. Jeg omtaler det gjerne som «alle konflikters Rolls Royce». En kjempeutfordring har vært å forenkle tilstrekkelig til at det blir mulig å forstå og blir interessant, uten at det blir så enkelt at det blir misvisende eller fordummende.

Hva vil du oppnå med boken?

– Jeg tror på den opplyste offentlighet, og dette er et i høyeste grad et folkeopplysningsprosjekt. Jeg vil gi folk analyser av hendelser de gjenkjenner og vise dem de store strukturelle endringene som skjer i verden og som gjerne drukner i twitteraturet, kjappe nyhetsinnslag og emo-journalistikk.

Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?

– Mitt formål er at folk skal få redskaper til å forstå nyhetsbildet bedre. Det gjelder naturligvis nyheter om krigen i Jemen. Men det gjelder også Saudi-Arabia, Emiratene, Iran og Egypt. Eller om atomavtale-forhandlinger mellom USA og Iran, eller Putin og Xi Jinpings offensiver i Midtøsten. Og våpenhandel, naturligvis.

Kan du nevne én person du håper leser boken – og hvorfor?

– Sjefen for oljefondet, Nikolai Tangen. Det er litt å reflektere over for han her.

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese - og hvorfor?

– Dave Eggers «The Monk of Mokha». Tender bok om ellevill jemenittisk amerikaner som forsøker å bringe kaffedyrkingskunsten tilbake til Jemen.

Hvilken forfatter har betydd mye for deg – og hvorfor?

– I arbeidet med denne boken er det nok den tyske forskeren Marieke Brandt, som er verdens fremste spesialist på klaner i Nord-Jemen. «I couldn't have done it without her».

Hva er det viktigste du har lært under koronapandemien?

– Nedstengning gir deilig ro til å skrive bok. Men det er fryktelig traurig når man er ferdig.

Hvis du måtte velge?

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Skavlan – Lindmo

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet

Cecilie Hellestveit (48)

  • Yrke: Forsker
  • Utdannelse: Jurist, statsviter, doktor i folkerett
  • Bosted: Oslo
  • Aktuell med: «Ulykkelige Arabia - verden etter Jemen»
  • Forlag: Spartacus
  • Antall sider: 265
Powered by Labrador CMS