Samfunn

– Vil være en stor seier for Erna Solberg

Publisert Sist oppdatert

Partilederne i Høyre, Frp og Venstre er enige om å danne regjering, melder NRK.

Kanalen erfarer at partilederne etter planen skal presentere en ny regjeringsplattform for sine egne på søndag. Samtidig skriver VG at forhandlingene fremdeles pågår, og at det gjenstår en del «praktiske ting».

Etter det NTB erfarer, gjenstår det fortsatt krevende forhandlinger på flere områder, og mantraet om at ingenting er klart før alt er klart, blir gjentatt. Partienes organer skal gi sin anbefaling om det endelig fremforhandlede dokumentet, som det fredag fortsatt ikke var full enighet om.

Dersom Venstre nå trer inn i regjering sammen med Høyre og Frp, blir situasjonen enda vanskeligere enn den allerede er for Arbeiderpartiet, mener politisk analytiker Aslak Bonde.

Han er ikke overrasket over at det går mot en utvidelse av regjeringen, men trodde partiene kom til å bruke lenger tid på å nå konklusjonen.

– Dette vil være en stor seier for Erna Solberg. Dersom Venstre trer inn i regjeringssamarbeidet er det nok et tegn på at hun er i ferd med å lage et stabilt og troverdig alternativ på den borgerlige siden, noe som har manglet tidligere, sier Bonde.

Han viser til at Arbeiderpartiet også tidligere har vært i dype kriser. Men da var det også «kaos» på den andre siden, mener Bonde.

– Det er ikke tilfelle lenger. Nå kan den borgerlige siden vise til ro og stabilitet. Dermed blir det bare enda viktigere for Arbeiderpartiet å legge krisen bak seg og snakke om politikk fremover, sier Bonde.

Kaller inn til møter

Tidligere fredag meldte TV 2 at de tre partilederne har kalt inn til partimøter søndag formiddag.

Innkallingen til landsstyre-, sentralstyre- og gruppemøter søndag inneholder foreløpig ikke klokkeslett, men det står at partiene vil få nærmere beskjed om tidspunkt om relativt kort tid. Innkallingen betyr at et ferdig forhandlet dokument, som kan bli en regjeringserklæring, må være klar til søndag.

VG skriver at årsaken til at partiene har kalt inn sine sentrale organer, er at det vil ta tid for tillitsvalgte rundt om i landet å komme seg til Oslo.

Regjeringsforhandlingene mellom de tre partiene begynte på Jeløya 2. januar.

Powered by Labrador CMS