børs og aksjetips

Wall Street: God nyttårsstemning

På Wall Street starter 2010 med en pent aksjerally, uten særlige andre drivkrefter enn optimisme og godt humør. Dollarkursen snubler videre inn i det nye året og dytter oljeprisen et hakk opp.

Publisert Sist oppdatert

Årets første makrotall var den såkalte ISM-indeksen for industrien som viste en økning fra 53,6 til 55,9 poeng fra november til desember.

Forventningene lå rundt 54,1, ifølge CNBC.

- Forventningene til det nye året ble støttet av noen rimelig positive industri data denne morgenen, og Kina er fortsatt et lyspunkt, sier analytiker Kevin Caron hos Stifel Nicolaus & Co.

- Optimistene mener fortsatt at den globale økonomien er på bedringens vei, og det er en anstendig mengde optimisme blant ekspertene når det gjelder markedsutviklingen i 2010, sier Caron til Bloomberg News.

Skrus opp

De siste ISM-dataene øker forventningene til årets første tall fra arbeidsmarkedet som slippes fredag.

Det går allerede rykter om at den måndelige rapporten fra Labor Department vil vise at det faktisk ble skapt nye arbeidsplasser i desember - for første gang på to år.

Estimatene ligger mellom 30 000 og 40 000.

- Historisk er det en sterk sammenheng mellom ISM Hiring Index og Bureau of Labor Statistic's non-farm ledighetsindeks. Dagens rapport bekrefter en positiv trend, sier investeringsdirektør Jack Ablin hos Harris Private Bank til CNBC.

Tåkete utsikter

Likevel er utsiktene for resten av 2010 blandet.

Mens den amerikanske økonomien ser ut til å gradvis gjenopprette balansen, er forventninger til arbeidslivet og husholdningenes forbruk - hovedmotoren i USAs økonomi, svært tåkete.

- Den største variabelen i markedet akkurat nå er alle pengene som er enten på sidelinjen eller som fløt ut av aksjefond i fjor og i obligasjoner, sier porteføljeforvalter Bob Johnson hos Satuit Capital Management.

- Folk ønsket å føle seg tryggere for seks, åtte måneder siden, så de gikk ut av aksjer akkurat på det tidspunktet de egentlig burde gått inn. Nå føler de at de ikke ønsker å stå utenfor, sier Johnson til The Wall Street Journal.

Kun momentum

Jack Ablin i Harris Private Bank gleder seg over mandagens rally, men advarte mot å legge for mye vekt på det.

Ablin påpeker at Dow Jones-indeksen la på seg 259 poeng første handelsdag i 2009, men så falt den tilbake gjennom måneden og endte med en nedgang på 8,8 prosent.

- Til en viss grad kan vi se et speilbilde av den slags handel i år, sier han.

- Hvis vi ikke fortsette å få noen gode overraskelser i det fundamentale, vil det være svært enkelt for rallyet å tørke opp. Aksjene er ikke så billig nå som det var i mars, så alt vi egentlig har å gå på akkurat nå er momentum, sier Jack Albin til The Journal.

Dagens charts

De tekniske indikatorene for aksjemarkedet viser et avtagende momentum, og en svakt negativ utvikling i Relative Strenght Index.

Standard & Poor's 500 (momentum):

Dow Jones (RSI):

Gull (RSI/OBV):USD/NOK (RSI/OBV):

Nøkkeltall - USA:

Standard & Poor's 500; + 1,60 prosent.

Dow Jones: + 1,50 prosent.

Nasdaq Composite: + 1,73 prosent.

Nasdaq Other Financial: + 2,94 prosent.

Volatilitetsindeksen VIX: - 7,56 prosent.

Oljeserviceindeksen OSX: + 3,87 prosent.

Olje og gull

WTI-olje: 81,59 dollar per fat. ( + 2,23 dollar, 2,81 prosent)

Gull: 1121,70 dollar per unse. ( + 25,50 dollar, 2,33 prosent)

En dollar noteres til 5,7148 kroner, En euro noteres til 1,4405 dollar.

Amerikanske markeder.

Asiatiske markeder.

Powered by Labrador CMS