DP helg

Figurer, 1974, tegning, bl. teknikk, 85x70cm

Zdenka Rusova i Kunstverket Galleri

Publisert Sist oppdatert

Utstillingen Retrospektiv: tegning og grafikk 1966-2016 stilles ut i Kunstverket Galleri i perioden 03. februar til 06.mars 2022.

Kunstneren vil være til stede på åpningen. Utstillingen åpnes av Tone Hansen, direktør ved Henie Onstad Kunstsenter.

Kunstverket Galleri er stolt over å kunne presentere arbeider fra en av de største billedkunstnerne innen grafikkfeltet i vår tid. I over 50 år har Zdenka Rusova (f.1939 i Tsjekkoslovakia) demonstrert sitt kunstneriske talent gjennom teknisk presisjon og fagkunnskap, med metalltrykk som sitt spesialfelt.

Foto Uten tittel, 1976, tegning, 29x23. Foto: Zdenka Rusova

Tegningen har også fulgt hennes kunstneriske praksis gjennom hele karrieren og hvor disse motivene står i sterk relasjon til hennes grafiske uttrykk. Arbeidene fra 1966 til 2016 kretser hovedsakelig rundt ulike geografiske former som deles, eller muteres, og blir til nye. Bildene gir ofte assosiasjoner til kroppslige former, naturens strukturer og landskaper. Signaturfargen er sort, men i produksjonen fra denne tidsperioden er rødt i ulike valører også et sterkt bærende element.

Og fargen blir et sentralt virkemiddel i flere av Rusovas grafiske serier. Det samme kan vi også si om hennes valgte format, fra store mettede og kraftfulle arbeider på papir til bittesmå og detaljrike bilder. Fra nærmest kroppslige, intime til mer lukkede grotte-aktige små landskapsmotiver. Motivene er tydelig abstrakte i sitt formspråk, men gjennomgående konsekvente og formsterke. Men mot slutten av perioden som denne utstillingen formidler, ser vi også at arbeidene får et mer ekspressivt uttrykk og bildene formidler en annen energi.

Tidsperioden refererer til året 1966 da Zdenka Rusova holder sin første separatutstilling ved Galerie Mladych i Praha, året før hun ble student ved kunstakademiet i Stuttgart (1967-1969) og besøkte Norge for aller første gang. Rusova har bodd og arbeidet i Norge siden 1970.

Foto Uten tittel, 1978, etsning, 23x20cm. Foto: Zdenka Rusova

I tillegg til å være en av de fremste nordiske grafikere har Zdenka Rusova gjennom sitt professorat også vist et betydelig engasjement i formidlingen av grafikk som medium til flere generasjoner kunststudenter og kunstnerkollegaer. Hun var i en årrekke professor i grafikk på Statens kunstakademi og i perioden 1987-1992 akademiets første kvinnelige rektor.

Utstillingen er initiert av Petter U. Morken, kuratert av cand.philol. Merete Hovdenak og mag.art Karin Hellandsjø er medkurator. Hellandsjø har vært en viktig faglig ressurs og tilrettelegger i arbeidet med å realisere utstillingen.

I anledning Zdenka Rusova - Retrospektiv inviterer Kunstverket Galleri til finissage med foredrag av professor emeritus Gunnar Danbolt søndag 06. mars kl.13. Danbolt har skrevet boken Jeg former, altså er jeg. Om Zdenka Rusovas billedunivers (2007).

Kunstverket Galleri ble etablert i 1989 og er i dag et av Nordens ledende visningssted for grafikk. Galleriet satser primært innen nordisk grafikk, med et særlig fokus på etablerte norske samtidskunstnere som, i tillegg til sine primære uttrykk, har vist en interesse og et talent for å arbeide med grafikk som medium.

Powered by Labrador CMS