Nyskaping

Få kvinner starter aksjeselskap

Bare 2 av 10 av dem som etablerte aksjeselskap i 2015 var kvinner.

Publisert Sist oppdatert

Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Fagdirektør for nasjonalregnskap og næringsstatistikk i SSB, Lise McMahon, sier til Nationen at det er tydelig at kvinner i større grad etablerer seg med enkeltpersonforetak. I 2008 sto kvinnene bak 18 prosent av de nyetablerte aksjeselskapene, mens de i 2015 sto for 20 prosent.

Økningen fra 2008 til 2015, når det gjelder etablering av enkeltpersonforetak, var dobbelt så stor: Fra 34 til 38 prosent.

Direktør for gründere og oppstartbedrifter, Pål Thorvik Næss i Innovasjon Norge, sier til Nationen at det er vel så viktig å se på hva slags bedrifter kvinnene etablerer:

– Mange kvinner starter enkeltpersonforetak som ikke har de målene som skal til for å komme inn under Innovasjon Norges kundeportefølje. I så måte er vi skuffet over tallene, og vi må arbeide for å få opp kvinneandelen i porteføljen vår – de med ambisjoner om vekst og få til arbeidsplasser for flere, sier han.

Næss er opptatt av å få rollemodellene frem i lyset:

– Det er på ingen måte overraskende at de får det til, men på grunn av den lave delen kvinnelige gründere, er det viktig å få vist dem frem for å inspirere nye til å starte selskaper, sier han.

Powered by Labrador CMS