Samfunn

MDG-profil Lan Marie Berg er en av mange nykommere på Stortinget etter valget.

67 ferske representanter på Stortinget

I skyggen av overraskelsen fra Pasientfokus får Stortinget også mange andre nye fjes. Hele 67 av de 169 representantene er valgt inn for første gang.

Publisert Sist oppdatert

Blant de mest profilerte nyankomne er Rødt-politiker og tidligere Farmen Kjendis-deltaker Mimir Kristjansson, Ap-nestleder Bjørnar Skjæran, MDG-profil Lan Marie Berg og Venstres partileder Guri Melby.

Melby var førstevara fra Oslo i forrige stortingsperiode, men møtte fast fra januar 2018 til mars 2020. Da steppet hun inn for sin forgjenger Trine Skei Grande.

Flere har mye erfaring fra før

Melby er ikke den eneste som allerede har fartstid fra Stortinget. Høyres førstevara fra Oslo, Mathilde Tybring-Gjedde, har møtt fast som erstatter for utenriksminister Ine Eriksen Søreide fra oktober 2017 og ut denne stortingsperioden.

Fra samme parti, og i samme tidsrom, har Alexander Stokkebø møtt fast i stedet for helseminister Bent Høie.

Bengt Fasteraune fra Sp er ikke tidligere valgt direkte inn til Stortinget, men gikk i oktober 2018 fra å være førstevara til fast representant etter Ivar Odnes’ død.

Ap har flest nye – Rødt øker mest

I partifordelingen er det Ap, Stortingets største parti, som har flest nyankomne. 22 av deres 48 representanter er nye. Deretter følger partiet med nest flest mandater, Høyre, der elleve av 36 er nyankomne. Sp har ti ferske representanter.

Rødt har gått fra én til åtte representanter og har dermed sju nye fjes. Dermed er de også partiet som har størst andel ferske representanter.

Videre har SV seks, Venstre fem og Frp tre nye representanter. Med Berg får MDG én fersk representant blant sine totalt tre mandater. Det samme gjelder for KrF, der utviklingsminister Dag-Inge Ulstein for første gang skal møte fast på tinget.

Fintelling pågår

Det er fremdeles 19 stortingsplasser som i teorien ikke er 100 prosent avgjort, ettersom stemmene fortsatt fintelles.

Blant disse 19 finner man nye kandidater, som Irene Ojala fra Pasientfokus, og gamle travere som Bård Hoksrud (Frp) og Heidi Greni (Sp).

De nye kandidatene det fremdeles er teoretisk usikkerhet rundt, er tatt med i totaltallet på 67 ettersom det er lite sannsynlig at dette endrer seg.

Ved forrige stortingsvalg kom det 68 nye representanter.

Powered by Labrador CMS