Samfunn

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) ønsket alle en god «norsk» jul på Facebook.

– Helleland spiller på frykten for at det norske er truet

Kulturministerens julehilsen på Facebook skapte sterke reaksjoner. Retorikkekspert tror flere politikere vil følge i hennes fotspor.

Publisert Sist oppdatert

Det var lille julaften. Treet var pyntet og «Grevinnen og hovmesteren» rullet på skjermene. Vi trodde julefreden hadde lagt seg, men så kom kulturministerens Facebook-innlegg.

Linda Hofstad Helleland la ut et bilde av seg selv i bunad foran juletreet, sammen med en tekst som fremelsket «den norske jula». «Vær stolt av det norske!» begynner statsråden, og fortsetter med en tekst som minner om Sylvi Listhaugs eliteskepsis som vi husker fra bloggteksten fra i høst som handlet om «de som prøver å fortelle oss hvordan vi skal gjør ting». Helleland lister også opp det hun mener er norske verdier og «ting vi kan være stolt av».

Linda Hofstad Helleland. Foto: Privat. Foto Linda Hofstad Helleland. Foto: Privat.

Innlegget skapte sterke reaksjoner og per 3. juledag har innlegget over 6.000 reaksjoner, av dem over 5.000 likes.

Norske verdier «truet»

– Hvorfor drar statsråden fram brunost og bunader på tampen av et år med rystende politiske hendelser som har spilt på nasjonalisme og frykt for det flerkulturelle samfunn, spør Kjell Terje Ringdal, førstelektor ved Høyskolen Kristiania i Oslo.

Retorikkeksperten sier til Vårt Land at teksten spiller på frykten for at norske verdier er truet.

– Det beste man kan si om en slik påstand er at den virker. Det er alltid et marked for å peke på trusler utenfra, og si at man er utsatt for et kulturelt press. Her fisker statsråden i et politisk marked som er svært mottagelig for denne type budskap, sier Ringdal.

Ringdal mener at dette er en klart bevisst handling fra Hellelands side. Han tror flere politikere vil følge samme oppskrift.

Kritikk fra Høyre

Kulturministerens julehilsen har høstet kritikk fra egne reker. Stortingsrepresentant for Høyre Heidi Nordby Lunde skrev ifølge Dagbladet på Facebook:

«Jesus fucking christ. Jeg trodde jeg tilhørte en politisk retning som satte individet i sentrum, ikke et kvikklunsjspisende salmesyngende bunadskledd individ som stort sett kun går i kirken på julaften men vil at skolen skal tyne andres barn dit for at deres barn skal ha noen å gå med i sentrum. Mulig jeg har misforstått.»

Nordby Lunde understreker forøvrig at hun ikke er anti-norsk:

Jeg liker Kvikk Lunsj, ass. Bare så det er sagt...

– Regelrett løgn

I etterkant av Hellelands julehilsen har mange påpekt at Hellelands kritikk av Stavanger-skolen som lot barna nynne, i stedet for å synge teksten til «Deilig er jorden». Hun skriver:

«Så derfor forundrer det meg og gjør meg litt trist, når jeg leser at en skole i Stavanger ikke lar elevene synge Deilig er Jorden i redsel for å såre noen. For der ga rektor beskjed om at det kun skal nynnes til sangen.»

Den aktuelle skolen Nylunds FAU-leder, Arvid Berentsen, beskylder ministeren for regelrett løgn, ifølge Dagbladet. Han skriver i en kommentar at skolen lot elevene nynne sangen «av kunstneriske årsaker, ikke av frykt for å støte noen».

Utdrag fra Hellelands julehilsen

Vær stolt av det norske!
Kvikk Lunsj og brunost. Marit Bjørgen og Ole Einar Bjørndalen. Dugnad og grøt. Generasjoner har skapt det typiske norske. Ord, holdninger og verdier. Leser vi Ibsen og de andre gamle klassikerne så kjenner vi igjen dette. Det er for eksempel ikke tilfeldig at vi ikke klarte å skape nok entusiasme for IOC som medarrangør for nye Olympiske Leker i Oslo. Vi har alltid vært litt skeptisk til å bli ”bestemt over”.

Vi er litt skeptisk til hovedstaden vår også. Vi har et litt ambivalent forhold til Oslo. Vi elsker å besøke Oslo og i utlandet skryter vi av hovedstaden vår ved sjøen hvor du kan gå på ski rett ut fra der du bor. Men Oslo er også symbolet på de som ”bestemmer”, stedet hvor eliten bor.

[...]

For hvilket folk og land skal vi være om vi ikke skal ha selvtillit nok til å ta vare på våre gode norske tradisjoner?

Jeg tror mange av oss opplever at jula bringer oss nærmere til den kirken mange av oss tilhører.
Julesangene, juleevangeliet, julegudstjeneste og kirkeklokker som kimer julen inn, er kjære og viktige tradisjoner for veldig mange av oss. Vi våger å være tydeligere om vår kristne tro og tradisjon når det er jul enn ellers. Det synes jeg er bra. Vi kan tåle å bli mye tydeligere ellers i årets også. For toleranse er ikke det samme som utydelighet. Tvert om. Den som er tydelig og trygg i sin egen tro og tradisjon kan med større raushet møte dem som tror annerledes, med respekt og åpenhet. Å opptre nøytralt for å ikke tråkke noen på tærne er kanskje det skumleste vi kan gjøre.

Vi må tro på våre verdier. Være stolte av de. Og med selvtillit vise frem den norske kulturarven som generasjoner før oss har bygd opp. Å opptre nøytralt er også et valg. Vært stolt av det norske. God jul!

Powered by Labrador CMS