Samfunn

Illustrasjonsfoto. Fire av ti må vente lenger på time med fastlegen enn kravet i fastlegeforskriften.

– Fastlegene svikter pasientene

Fire av ti fikk ikke time i løpet av fem dager sist de trengte legehjelp til noe som ikke var akutt, viser en undersøkelse. – Lovbrudd, sier Forbrukerrådet, som krever endring.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge fastlegeforskriften skal man normalt få tilbud om konsultasjon av lege innen fem arbeidsdager fra dette etterspørres.

Ifølge en undersøkelse der Forbrukerrådet har spurt nordmenn om hvor raskt de får time hos fastlegen når årsaken ikke er akutt sykdom, svarer imidlertid kun 57 prosent at de får time innen fristen.

Det er langt fra godt nok, mener Forbrukerrådets fagdirektør Anne Kristin Vie.

– Den ventetiden er ulovlig, og den kan være vond. Til tross for at du ikke er akutt syk, er det ofte bekymring og smerte som får deg til å bestille legetime. Du skal slippe å vente for lenge med for eksempel å få en kul erklært ufarlig, eller undersøkes videre, sier hun.

– Fastlegene svikter pasientene sine når fire av ti må vente for lenge på time, mener hun.

To uker ventetid

Selv om fastlegeforskriften sier er at folk normalt skal få time hos fastlegen innen fem virkedager, understreker Vie at det er større slingringsmonn under «ekstraordinære omstendigheter», som en influensaepidemi.

Undersøkelsen viser at 13 prosent av de som etterspør time med sin fastlege må vente i seks til sju dager, mens 16 prosent får time etter åtte til fjorten dager. Én av ti må vente i over to uker.

I en pressemelding skriver Forbrukerrådet at de forventer «tiltak fra kommuner og leger».

– Her må kommunene ordne opp, det er faktisk deres ansvar at folk får time innen fristen. De må følge opp fastlegeforskriften overfor fastlegene. Videre må legene se til at de oppfyller forpliktelsene sine overfor pasientene, sier Vie.

Kjerneoppgaver

Leder for Allmennlegeforeningen, Tom Ole Øren, understreker overfor NRK at forskriften ikke setter fem dager som et «absolutt krav», og at tidsoverskridelsene som kommer frem av undersøkelsen derfor ikke er et lovbrudd.

Men han avfeier på ingen måte problemstillingen.

De seneste årene har det vært svært vanskelig å rekruttere fastleger her i landet - også i de store byene. Ifølge Helfo står 83 fastlegestillinger vakante nå - 30 flere enn for tre år siden. Allmennlegeforeningen har ved tidligere anledninger satt søkelyset på nye arbeidsoppgaver som «tar fokuset vekk fra pasientene, sliter ut legene, og skremmer nye fra å søke».

– Det er mye arbeid med tanke på førerkort, fraværsattester og folk reiser mye mer enn før, så vi attesterer mye som egentlig ikke har stor medisinsk begrunnelse, uttalte Øren til NRK i juli.

Det seneste året har også den nye fraværsgrensen i videregående skoler lagt stort press på legekontor over hele landet.

– Alle leger må prioritere hvilke pasienter som trenger oss først ut fra medisinske forhold. Dermed kan noen pasienter måtte vente lenger, sier Øren til rikskringkasteren.

Han mener femdagersfristen i mange tilfeller er en urealistisk målsetning.

–Vi må verne om våre kjerneoppgaver, som er de nære pasientmøtene og kontinuiteten.

Powered by Labrador CMS