Samfunn

EUs konkurransekommisær Margrethe Vestager lansert som kandidat til toppjobb.

Macron vil ha dansk på topp i EU

Publisert Sist oppdatert

Den franske presidenten Emmanuel Macron skal visstnok ha uttalt at han ønsker å se sittende konkurransekommisær Margrethe Vestager i stolen til Jean-Claude Juncker som leder for EU-kommisjonen. Det skriver Politico.eu.

Stillingen er ikke åpen før i 2019.

Vestager er for tiden den mest profilerte kommisæren i EU-kommisjonen, og hun er allerede ansett som den mektigste kvinnen i EU.

For tre uker siden åpnet Vestager en utredning om mulighetene for skatterabatt som Storbritannia gir multinasjonale selskaper.

Undersøkelsen skal klarlegge om britene gir de multinasjonale selskapene adgang til å betale for lite i skatt, noe som i så fall ville være i strid med EUs regler for statsstøtte.

Utredningen er ledd i EUs kampanje for at internasjonale selskaper betaler sin rettmessige andel, og at ingen selskaper skal ha konkurransemessige fordeler. Blant selskapene som kan ha fått skattefordeler, er de amerikanske gigantene Apple og Google.

Ifølge Politico har Vestager uttrykt ønske om jobben, men hun kommer til å møte konkurranse fra blant andre kommisjonærene Jyrki Katainen og Pierre Moscovici. Politico peker også på lederen for Brexit-forhandlingene på EUs side, Michel Barnier som et hett navn.

Men ingen av disse har så langt fått støtte fra såpass vektige navn som presidenten i Frankrike.

– Macrons interesse i Vestager er åpenbar. Hun gjør en strålende jobb, hun er den mest synlige pro-europeiske politikeren, hun er kvinne, hun har lykkes i saker som ligger Macron nær og hun har ristet liv i EU på mange områder, sier Pieyre-Alexandre Anglade i En Marche til Politico.

Powered by Labrador CMS