Samfunn

Merkel sier at Tyskland og Frankrike er enige om EU-reformer

Tysklands statsminister Angela Merkel hilser velkommen det hun kaller en dyp enighet mellom Tyskland og Frankrike om EUs framtid.

Publisert Sist oppdatert
Dette er Merkels første reaksjon på president Emmanuel Macrons ambisiøse tale om EU-reformer.

– Det er bred enighet mellom Tyskland og Frankrike om disse forslagene, men vi må selvsagt arbeide med detaljene, sa Merkel til pressen i forkant av en middag blant stats- og regjeringssjefene i unionen.

Temaet under arbeidsmiddagen var de mange reformene som Macron lanserte under sin bredt anlagte tale tirsdag. Her oppfordret den 39 år gamle franske presidenten sine medspillere i EU til på nytt å forplikte seg til fellesskapet og løfte EU opp fra brexitdepresjon, økende populisme og migrantkrise.

Merkel, EUs mektigste statsleder, sa at Macrons tale, og den som kommisjonspresident Jean-Claude Juncker holdt om samme tema, ga ny impuls til reformarbeidet i EU, spesielt i landene i eurosonen.

Macrons forslo en skikkelig utlufting og fornyelse i EU etter at brexit og utmeldelsen av Storbritannia er tilbakelagt. Han vil ha en finansminister for hele euroområdet, et felles budsjett og en felles nasjonalforsamling for de 19 landene som bruker euro.

Dessuten foreslo Macron opprettelsen av en innsatsstyrke som skal samarbeide med de nasjonale forsvarsstyrker.

Powered by Labrador CMS