Samfunn

Statsminister Erna Solberg tok imot Polens statsminister Beata Szydlo da hun gjestet Norge i 2016.

Polen vil ha politisk styring over pengehjelp fra Norge

Polske konservative er rasende over at norske EØS-penger går til feminister og homofile. Nå kjemper regjeringen i Polen for full kontroll over tildelingene.

Publisert Sist oppdatert

Polen og Norge forhandler for tida om en pott på over 800 millioner euro med EØS-midler. Summen tilsvarer over 7 milliarder norske kroner.

Men forhandlingene har gått i vranglås. Grunnen er at regjeringen i Polen vil ha politisk kontroll over den delen av midlene som skal gå til sivilsamfunnet.

Polens forslag er at tildelingene skal forvaltes av et nytt nasjonalt senter for utvikling av sivilsamfunnet. Senteret skal legges direkte under statsministeren, og kritiske røster ser på forslaget som et dårlig skjult forsøk på strupe finansieringen av organisasjoner som ikke passer inn i regjeringens konservative profil.

Kritikk i polsk presse

I dag er det Batory Foundation som forvalter EØS-midlene som går til sivilsamfunnet i Polen. Det er en stiftelse som i sin tid ble grunnlagt ungarskfødte George Soros, en milliardær og filantrop som er blitt politisk hoggestabbe for konservative i både Ungarn og Polen.

De siste ukene har Batory Foundation fått massiv kritikk i høyrepressen i Polen for å ha favorisert venstrevridde og liberale organisasjoner i sine tildelinger.

En gruppe på 50 konservative organisasjoner har også skrevet et åpent brev til Norge der de krever at Batory Foundation ikke får fortsette som forvalter. De konservative organisasjonene reagerer spesielt på hvordan penger har gått til LHBT-aktivister og grupper som arbeider for en kjønnsnøytral ekteskapslov.

Vil ha vekk Batory Foundation

Polens visestatsminister Piotr Glinski sier i et intervju med avisa wPolityce at han ikke tror Batory Foundation kan fortsette.

– Men dette må forhandles med nordmennene. Vårt forslag er at operatøren blir det nasjonale senteret for utvikling av sivilsamfunnet. Vi mener de norske midlene er offentlige midler som den polske regjeringen disponerer over, sier Glinski.

Han betegner samtalene med Norge som "svært vanskelige".

Norges utgangspunkt er at midlene skal forvaltes av en operatør som er uavhengig av polske myndigheter. Operatøren skal plukkes ut gjennom en åpen anbudsrunde.

Tidkrevende samtaler

Norske myndigheter er ordknappe om forhandlingene, men NTB kjenner til at organiseringen av støtten til sivilsamfunnet står igjen som den største utfordringen i samtalene.

Forhandlingene har vært mer tidkrevende enn nordmennene først trodde de ville bli.

– Dette er den største samarbeidsavtalen vi forhandler under EØS-midlene, og vi bruker den tida det tar å komme fram til en enighet som er god både for Polen og Norge, sier kommunikasjonsrådgiver Ane Lunde i Utenriksdepartementet.

I dag foregår forhandlingene på embetsnivå. Den norske siden har fortsatt håp om å slippe å løfte saken til politisk nivå.

Advarer Norge

Batory Foundations administrerende direktør Ewa Kulik-Bielinska ber Norge om ikke å gi etter. Hun mener det er avgjørende at forvalteren forblir uavhengig.

– Vi har allerede sett en rekke beslutninger som viser at denne regjeringen sluser offentlige midler til organisasjoner opprettet av partipamper eller folk fra høyremedier som støtter regjeringen, sier Kulik-Bielinska til NTB.

Ifølge henne har dette gått hardt utover kvinnegrupper, feminister og organisasjoner som arbeider for rettighetene til seksuelle minoriteter eller flyktninger og asylsøkere.

– Flere har allerede måttet kutte i staben. Til slutt vil de bli sultet til døde, sier hun.

Powered by Labrador CMS