Samfunn

Den franske presidenten Emmanuel Macron gratulerer statsminister Angela Merkel med valgseieren og lover at de to lederne vil fortsette sitt samarbeid. Her ønsker Macron Merkel velkommen i Paris i august i år.

Statsledere gratulerer Merkel med valgseieren

Den franske presidenten Emmanuel Macron er en av mange statsledere som har gratulert statsminister Angela Merkel med valgseieren i Tyskland.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg ringte Angela Merkel for å gratulere henne. Vi vil fortsette vårt viktige samarbeid med besluttsomhet for Europa og for våre land, skrev Macron på Twitter.

Merkel sikret sin fjerde periode søndag. Hennes kristenkonservative partiallianse CDU/CSU fikk rundt 33 prosent av stemmene.

Da stemmene fra alle valgkretser var telt opp tidlig mandag morgen, viser det foreløpige resultatet at 20,5 prosent av velgerne stemte på det sosialdemokratiske partiet SPD, mens det innvandringskritiske og nasjonalistiske partiet AfD fikk en oppslutning på 12,6 prosent.

Gratulerer AfD

Den spanske statsministeren Mariano Rajoy sier at valgresultatet betyr et sterkt Tyskland i et bedre Europa. Danmarks statsminister Lars Lokke Rasmussen bemerker behovet for stabilitet i Europa.

Italias utenriksminister Angelino Alfano mener at fornuften fortsatt råder og at Tyskland igjen valgte folkets parti og ikke populistenes.

Men det gikk heller ikke ubemerket hen at AfD gjorde et svært godt valg, bare fire år etter at det ble stiftet.

– Gratulasjoner til våre allierte i AfD for dette historiske resultatet! Dette er et nytt symbol på at Europas befolkning våkner opp, sier den franske National front-lederen Marine Le Pen.

Lederen for Italias populistparti Lega Nord, Matteo Salvini, mener AfDs fremgang er et tegn på at ønsket om forandring vokser.

Bekymringsfullt

I sin leder skriver britiske The Guardian at AfD-bølgen uten tvil er bekymringsfull og et tegn på økt politisk fragmentering.

– Den introduserer et element av forgiftning og polarisering i tysk politikk som alle som er knyttet til det liberale demokratiet, bare kan se på med bekymring, skriver avisen blant annet.

The Washington Post skriver at valgresultatet innebærer at det som har vært Tysklands voksende moralske herredømme, raskt vil avta.

The New York Times mener valget betyr at Merkels fjerde periode som statsminister vil bli betydelig vanskeligere og at Tyskland nå har mange uker foran seg med krevende forhandlinger for å få på plass en ny koalisjonsregjering.

Valgresultatet i Tyskland

  • CDU (Kristeligdemokratisk union) og CSU (Kristeligsosial union): 33,0 prosent.
  • SPD (Tysklands sosialdemokratiske parti): 20,5 prosent.
  • FDP (Fridemokratene): 10,7 prosent.
  • Grüne (De grønne): 8,9 prosent.
  • Die Linke (Venstre): 9,2 prosent.
  • AfD (Alternativ for Tyskland): 12,6 prosent.

Kilder: DPA, AP, tyske valgmyndigheter

Powered by Labrador CMS