Samfunn

Microsoft-direktør, Kristine Beitland.

– Vi trenger en digital Genève-konvensjon

Det må implementeres lover som beskytter siviles bruk av internett, mener Microsoft-direktør.

Publisert Sist oppdatert

På sammen måte som at den fjerde Genève-konvensjonen omhandler beskyttelse av sivile i krigstid, trenger vi nå en digital Genève-konvensjon som forplikter myndighetene til å beskytte sivile fra cyberangrep i fredstid, skriver Microsoft-direktør Kristine Beitland i en kronikk i Computerworld.

Hun mener at akkurat slik som Genèvekonvensjon anerkjenner at beskyttelse av sivile trenger assistanse fra Røde Kors, må tech-selskapene være de siviles beskyttere ved bruk av internett.

«Teknologisektoren har derfor en unik rolle som internetts «førstelinje», og vi bør derfor forplikte oss til en kollektiv handling som vil gjøre internett til et tryggere sted», påpeker hun.

I disse hacking-tider er tiden inne for at nasjoner kommer sammen og anerkjenner cybertruslene vi står overfor:

«Vi trenger nye lover og regler, og vi trenger å implementere dem nå i en digital Genève-konvensjon som beskytter sivile på internett i fredstid», hevder Beitland.

Hun skriver at teknologisektoren som «førstelinje» må handle kollektivt mot disse truslene, for bedre å kunne beskytte internett, kunder og til syvende og sist nasjonen mot cyberangrep.

«Konvensjonen bør forplikte myndigheter og nasjoner globalt til å forebygge og unngå cyberangrep rettet mot private sektorer, kritiske infrastrukturer, og tyveri av immaterielle rettigheter. En digital Genève-konvensjon bør også opprette en egen uavhengig organisasjon som kan undersøke, analysere, og åpent dele funn av cyberangrep gjennomført av statlige aktører», skriver hun.

Powered by Labrador CMS