Samfunn

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen var mandag på besøk i Brussel, der han hadde et møte med EUs klimakommissær Miguel Arias Cañete.

Europa skal bli klimanøytralt innen 2050

Europa har lagt frem sin nye langtidsplan for klimapolitikk. – Ikke et alternativ å fortsette som før, sier EUs klimasjef.

Publisert Sist oppdatert

Klimanøytralitet er et riktig valg for Europa, fastslår EUs klimasjef Miguel Arias Cañete under fremleggelsen av langtidsstrategien for europeisk klimapolitikk i dag.

– Det er ikke noe alternativ å fortsette som før. Vi har ikke råd til å betale prisen for passivitet, sier Cañete.

Planen som i dag legges frem skal tilby medlemslandene åtte ulike retninger for at EU skal nå målene i Parisavtalen.

Flere organisasjoner, næringslivsledere og 10 EU-ministre har i forkant av planen tatt til orde for at EU må heve ambisjonsnivået.

Kraftindustrien stilte krav

I går stilte Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen, Vattenfall-sjef Magnus Hall og Fortum-sjef Pekka Lundmark med et felles opprop om å vedta at EU må nå nullutslipp innen 2050, melder Teknisk Ukeblad.

– Vi mener EU bør øke ambisjonene i klimapolitikken slik at man virkelig når 1,5-gradersmålet. Da må man være utslippsnøytral innen 2050, sa Rynning-Tønnsen til NTB på vei ut fra møtet i går.

– Vi tror også det er realistisk å nå det målet, sa Statkraft-sjefen.

Planen og utspillene sees i sammenheng med det alvorlige budskapet som kom i den siste rapporten fra FN om at verden må nå 1,5-gradersmålet innen 2030.

Denne helgen går klimatoppmøtet i Katowice i Polen av stabelen. Der samles 20.000 mennesker for å delta i de internasjonale klimaforhandlingene om hvordan verden skal nå målene satt ut i Parisavtalen.

Powered by Labrador CMS