Samfunn

Michael Cohen hevder at hans tidligere sjef Donald Trump ba han om å utføre betalingen av hysj-pengene.

–Ingen anklager mot Trump

Donald Trumps advokat Rudy Giuliani påpeker at påtalemyndigheten ikke anklager presidenten for noe, etter at Michael Cohen sa seg skyldig i svindel.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag ble det kjent at Trumps tidligere advokat Michael Cohen har inngått en avtale med føderale myndigheter. Han har erklært seg skyldig i tiltalepunkter som omfatter ulovlig valgkampfinansiering, banksvindel og unndragelse av inntektsskatt, samt å ha gjort to utbetalinger med den intensjon om å påvirke et valg.

Uten å nevne Trump ved navn, sa Cohen at han utførte utbetalingen av hysj-pengene på vegne av «kandidaten til et føderalt embete». Det er likevel ikke tvil om at han refererer til Trump, og Cohens egen advokat Lanny Davis hadde følgende å si på Twitter om sin klients vitnemål tirsdag.

– I dag reiste han seg og vitnet under ed at Donald Trump instruerte ham til å begå en forbrytelse ved å betale to kvinner med hovedhensikt å påvirke et valg. Om de betalingene var lovbrudd for Michael Cohen, hvorfor skulle de ikke være lovbrudd for Donald Trump? spør Davis.

Dette er en katastrofal dag for Donald Trump, men også en katastrofal dag for USA

Advokaten avviser

Foto Breaking news: – Dette er en katastrofal dag for Donald Trump, erklærte CNN i går kveld. (Skjermdump)

Trump selv har unngått spørsmål om Cohen fra mediene. Men hans personlige advokat Rudy Giuliani sier tirsdag i en uttalelse at tiltalte mot Cohen ikke inkluderer de beskyldningene som kom fram i retten, om at Trump skal ha instruert ham om å utføre betalingene, ifølge nyhetsbyrået AP.

– Det er ingen beskyldninger mot presidenten i påtalemyndighetens anklager, sa advokaten på vegne av presidenten.

Cohen sa i retten at han i 2016 betalte 130.000 og 150.000 dollar til to forskjellige kvinner for at de ikke skulle gå ut med informasjon som kunne være til skade for «kandidaten til et føderalt embete».

Knytter Trump til saken

Giuliani gjentok tirsdag den føderale statsadvokaten Robert Khuzamis uttalelse om at anklagene mot Cohen «reflekterer et mønster av løgner og uærlighet over betydelig tid».

En tidligere aktor i justisdepartementet, Daniel Petalas, sier presidenten nå er dratt dypere inn i saken.

– Presidenten har en viss beskyttelse som sittende president, men om dette er sant, og han var klar over det og forsøkte å påvirke et valg, kan det være en straffbar handling på føderalt nivå, sier han.

Erklærte seg skyldig i svindel

Tirsdag ble det kjent at Donald Trumps tidligere advokat Michael Cohen har inngått en avtale med føderale myndigheter. Han har erklært seg skyldig i tiltalepunkter som omfatter ulovlig valgkampfinansiering, banksvindel og unndragelse av inntektsskatt, samt å ha gjort to utbetalinger med den intensjon om å påvirke et valg.

En av betingelsene i avtalen, er at han ikke skal anke en fellende dom som ligger på mellom 46 og 63 måneders fengsel.

Påtalemyndigheten har blant annet gransket Cohens rolle i det som antas å være utbetaling av hysj-penger til to kvinner som hevder å ha hatt sex med presidenten. Slike utbetalinger utgjør et brudd på reglene for finansiering av valgkamper.

Trumps tidligere advokat sa tirsdag seg skyldig i å ha utbetalt to store summer og forklarte dommeren at «hovedformålet var å påvirke valget». Uten å nevne Trumps navn, sa Cohen at han utførte lovbruddene på vegne av «kandidaten til et føderalt embete».

Ifølge Cohen ble det betalt 130.000 og 150.000 til to forskjellige kvinner i et forsøk på å kjøpe deres taushet.

– Summene jeg hentet fram gjennom selskapet mitt, ble siden tilbakebetalt til meg av kandidaten, sa han.

Mellomvalgene

Men skal saken løftes opp på et politisk nivå – og ende med riksrett – vil det være opp til Kongressen i USA. Der har Republikanerne flertall, og kommentatorer mener det fortsatt vil sitte langt inne at de vil gå inn for å anklage sin egen president. Men dette flertallet kan falle i løpet av året. I november er det mellomvalg i USA. Meningsmålinger har vist at Demokratene ligger an til å overta flertallet i Kongressen. Vil det skje, er man nærmere en mulig føderal etterforskning som kan ende med riksrett.

– Dette er en katastrofal dag for Donald Trump, men også en katastrofal dag for USA, sa CNNs politiske kommentatorer i går kveld. Han hevdet at en sittende amerikansk president aldri tidligere hadde blitt knyttet så direkte opp mot en kriminell handling – ikke en gang under Watergateskandalen som felte Richard Nixon i 1974.

Det er flere som sammenligner Cohen-saken med Watergate. Senator Richard Blumenthal (D) fra Connecticut, som er medlem av Senatets justiskomité, gikk langt i sine kommentarer i går kveld etter

– Jeg tror Trump kan bli tiltalt, sa Blumenthal til tv-kanalen CNN.

– Vi er nå i et Watergate-øyeblikk.

Powered by Labrador CMS