Samfunn

Rapporten om 1,5-graders målet ble i dag overbragt til klima- og miljøminister Ola Elvestuen. Fra venstre: Klimaforsker Helene Muri (NTNU), biologiprofessor Nils Christian Stenseth (UiO) og Ola Elvestuen.

Klimautslipp må halveres innen 2030

Klimautslipp må reduseres med 45 prosent de neste 12 årene hvis vi skal greie å nå målet i Parisavtalen om 1,5 graders global oppvarming.

Publisert Sist oppdatert

Klimautslippene må reduseres med 45 prosent de neste 12 årene, fastslår den nye FN-rapporten om 1,5 graders glopbal oppvarming som ble lagt frem hos Miljødirektoratet i dag.

Det er fryktelig viktig å få frem at dette er veldig dramatisk, men det eneste ansvarlige vi kan gjøre er å heve ambisjonsnivået for å strekke oss mot 1,5 graders oppvarming, sier Ola Elvestuen som kommentar til rapporten.

Ambisjonsnivået må heves betraktelig dersom vi skal nå 1,5 grader, i følge rapporten.

Vi har allerede nådd rundt 1 grads oppvarming siden førindustirell tid og med dagens utslippstrender vil verden nå 1,5 graders oppvarming en gang mellom 2030 og 2052.

– Men vi må huske på at dette ikke er en byrde, men en mulighet for å beholde den verdenen vi har, sier Elvestuen og legger til at rapporten er en «milepæl i beslutningsgrunnlaget».

– Vi må være en del av løsningen, ikke bare fortsette å være en del av problemet som vi jo alle er, sier han.

Rike land må gjøre mest

– Rapporten viser med all mulig tydelighet at konsekvensene for verden, for natur, folk og samfunn blir vesentlig mindre dersom vi klarer å begrense oppvarmingen til 1,5 grad sammenlignet med 2 grader, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.

– Lenge har det vært slik at denne typen tall ligger langt frem i tiden. Nå er det så nært oss i tid at jeg har ikke blitt pensjonist en gang. Innen tolv år så skal vi klare å halverte utslippene, så det er enorme utfordinrger for alle land og alle politikere for å bestemme den politikken og gjøre de grepene som er nødvenidge for å få utslippene ned.

– Nå må de rike landenene gjøre mest. Det er vi som har forårsaket mesteparten av de utslippene som er i atmosfæren så vi må kutte mye mer enn de fattige landene som faktisk må ha en utvikling.

– Det er en kjempeviktig rapport og jeg håper virkelig den vil være en sterk drivkraft for at alle land skjerper målene sine, sier Hambro.

Skulle bare mangle at Norge lå i front

Elvestuen understreker at løsningene rapporten legger frem er kjent, men at alt må gjøres i et mye raskere tempo enn tidligere antatt.

– I statsbudsjettet vil vi fortsette den internasjonale satsningen som er helt avgjørende, enten det er fornybar energi eller regnskogsatsingen, sier Elvestuen.

I Norge har vi kommet langt når det gjelder å kutte utslipp i transportsektoren sammenlignet med andre land, men det er ikke nok om vi skal nå målene.

– Teknologiendringen og hele endringen i økonomien må drives frem for å få ned utslippene i Norge, men også for å ha en betydning langt utenfor egne grenser, fastslår Elvestuen.

Som følge av utslippskutt i veitrafikken ble norske utslipp redusert med 1,7 prosent (0,9 millioner tonn CO2-ekvivalenter) fra 2016 og 2017. Samtidig økte det globale utslippet i 2017 med 1,4 prosent etter tre år med stabile utslipp.

– Vi har en god tiltaksrekke, så er det noe med å klare å utnytte den og få den nødvendige teknologiske utviklingen ut av det. Vi ligger i front internasjonalt, men på en annen side skulle det bare mangle. Det er klart at land som Norge må ligge i front for å få til denne endringen som vi trenger, sier Elvestuen.

Som eksempler trekker han frem satsninger som Forskningsrådet, Miljøteknologiordningene, Enova og Nysnø.

FN-rapporten er en oppsummering av over 6000 klimastudier og er skrevet og redigert av 91 forskere fra 40 forskjellige land.

Noen hovedpoenger fra raporten:

  • Vi har nådd 1 grad C
  • Det er store gevinster når det gjelder å holde jordas temperatur til 1,5 grader C
  • Med dagens utslippstakter øker temperaturen med rundt 0,2 grader hvert tiår
  • Ifølge dagens utslippstrender vil verden vil dermed nå 1,5 grader en gang mellom 2030 og 2052
  • For å nå 1,5 gradersmålet må klimagassutslippene reduseres med 40-50 prosent innen 2030 sammenlignet med nivåene fra 2010
  • I 2050 må utslippene være netto null, det vil si at vi må fjerne like mye CO2 fra atmosfæren som vi tilfører
  • Det gjenværende karbonbudsjettet for 1,5 grader er halvparten eller under av budsjettet for 2 grader
  • Alle må bidra dersom målene skal nås – gjennom investering i ny teknologi, atferd og politisk vilje
  • Høy risiko ved å satse på høyutslipp - dersom vi kun satser på å fange opp CO2 istedenfor å redusere utslipp, vil det sannsynligvis få store konsekvenser for matproduksjon, biologisk mangfold og kan gå på akkord med FNs bærekraftsmål

Store forskjeller på 1,5 grader og 2 grader C:

Rapporten fastslår at det er betydelige forskjeller på 1,5 og 2 grader. Ved kun 1,5 graders oppvarming vil vi få:

  • Mindre ekstremvær der folk bor (hetebølger, stormer og andre naturkatastrofer)
  • 10 centimenter lavere havnivåstigning i 2100. Dette betyr at 10 millioner færre mennesker er utsatt for risiko fra havnivåstigning dersom vi greier 1,5-gradersmålet
  • Betydelig mindre riskiko for tap og utryddelse av arter på land
  • Mindre reduksjoner i hvete- mais- og risavlinger
  • Opptil 50 prosent færre mennesker som vil oppleve vannmangel
  • Flere hundre millioner færre mennesker utsatt for fattigdom og risiko som følge av klimaendringer
  • Mindre fare for at kritiske vippepunkter i havet passeres. For eksempel kan 70-90 prosemt av verdens korallrev utslettes ved 1,5 grader, mens 99 prosent vil sannsynligvis utslettes ved 2 grader
  • En økning på mellom 1,5 og 2 grader kan trigge ustabilitet i sjøisen i antarktis og/eller irreversibel kollaps av Grønlandsisen.

Kilde: IPCC / Miljødirektoratet

Parisavtalen

  • Global klimaavtale vedtatt i Paris 12. desember 2015.
  • Formålet er å holde den globale oppvarmingen under 2 grader og prøve å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader.
  • Over 180 land har overlevert frivillige nasjonale utslippsmål til FN. I klimaavtalen står det at disse etter hvert skal skjerpes, og planen er å oppdatere dem hvert femte år.
  • I tillegg skal landene styrke sin evne til å tilpasse seg klimaendringene. Rike land skal innen 2020 skaffe til veie minst 100 milliarder dollar årlig til klimatiltak i fattige land.
  • Avtalen trådte formelt i kraft fredag 4. november 2016.
Powered by Labrador CMS