Samfunn

Siv Jensen kunne overrekke prisen til Tollsjef og forrige juryformann, Øystein Børmer.

KvoteAppen vant Bedre Stat-prisen

Publisert Sist oppdatert

KvoteAppen til Tolletaten vant årets Bedre Stat-prisen. Det ble klart under Styringskonferansen til Direktoratet for økonomistyring onsdag formiddag.

Appen gir reisende en kalkulator som viser hvor mye av den tollfrie kvoten de har brukt og hvor mye de har igjen.

Prisen ble delt ut av finansminister Siv Jensen som pekte på at vinneren kunne vise til både kostnadsbesparelser, brukerinnvolvering og digitalisering - tre svært populære mål i offentlig sektor for tiden.

– Vinneren har vist at det lønner seg å følge lover og regler så lenge det er enkelt nok, sier Siv Jensen.

Både finansministeren og Tollsjef Øystein Børmer som mottok prisen på vegne av egen etat sørget for å forsikre om at juryen var uavhengig, særlig siden Børmer var leder av juryen i fjor.

Inntjent på ett år

Børmer påpeker at gevinstrealisering har vært en viktig del av arbeidet. Ifølge egne beregninger har Tolletaten allerede tjent inn utviklingskostnadene etter bare ett år.

– Vi har også oppnådd økt etterlevelse av reglene gjennom at kvotereglene nå er lettere tilgjengelig for de reisende, sier Børmer.

Gevinsten går i første omgang tilbake til Jensen og Finansdepartementet, men Børmer trekker fremst Tolletatens ansatte har også fått frigjort mer tid som nå kan bidra til å løfte annet arbeid i etaten.

Store endringer i Tolletaten

Etter at Børmer tok over i Tolletaten for ett år siden har han fått flere medieoppslag på hvordan etaten gjennomgår en betydelig digitalisering på flere områder.

Aftenposten skriver i dag at bruken av algoritmer og analyser av stordata snart skal avgjøre hem som blir sjekket ekstra nøye i tollen.

Etaten har også avholdt egne hackathon-dager med svært kompetente digitaliseringseksperter fra Europa og Norge for å avdekke mulige andre anvendelser av blant annet maskinlæring.

– Vi står foran en ny fase, sier Børmer.

Fremover ønsker etaten å bygge ut full elektronisk overvåkning av grensene med mulighet for ekspressfortolling.

– Og selvfølgelig skal vi gjøre alt dette innenfor lovlige rammer, sier han.

Tolletaten har også etablert et samarbeid med Forsvarets Forskningsinstitutt, FFI. I forrige uke fikk dette samarbeidsprosjektet EU-midler fra Horisont 2020. Prosjektet skal blant annet bidra til smartere språkprosessesering.

– Smartere stat-prisen er en fin inspirasjon for oss til å ta i bruk ny teknologi også fremover, sier Børmer.

Powered by Labrador CMS