Samfunn

Storbritannia vil innføre digital skatt på globale nettgiganter.

Storbritannia vil innføre digital skatt på nettgiganter

Håper å ta inn 400 millioner pund per år.

Publisert Sist oppdatert

Mandag presenterte britisk finansminister Philip Hammond statsbudsjettet for 2019.

I forslaget er det lagt inn en spesiell digital skatt på amerikanske teknologiselskaper, som Google, Facebook og Amazon.

Kilder sier til Guardian at skatteproventyet fra de fem store teknologiselskapene er halvert siden 2013.

Hensikten med den nye skatten skal være å sikre «at disse globale gigantene med lønnsomme selskaper i Storbritannia betaler sin rettferdige del», ifølge Hammond.

Skatten skal etter planen innrettes mot selskaper som tjener mer enn 500 millioner pund per år og innføres fra april 2020.

I det som omtales som et radikalt grep er det snakk om en sats på 2 prosent på omsetningen til søkemotorer, sosiale medieplattformer og online markedsplasser.

Hammond forventer at skatten vil kunne høste 400 millioner pund, om lag 4,3 milliarder kroner, per år innen 2022.

Ifølge Hammond ønsker man internasjonalt samarbeid på dette område - gjennom pågående diskusjoner i OECD og G20, men i dag går ikke dette arbeidet raskt nok. Storbritannia kommer derfor til å gjennomføre dette alene dersom andre land ikke følger etter.

Financial Times skriver at forslaget går lenger enn ting foreslått i alle andre land med unntak av Spania hvor man nylig foreslo en rate på 3 prosent på selskaper med en global omsetning på minst 750 millioner euro per år og 3 millioner euro i Spania.

Stor usikkerhet

Men det er ikke sikkert skatten blir så innbringende som Hammond ser for seg.

Ifølge Office for Budget Responsibility (OBR) kan skatten slik den ser ut nå, ta inn bare 30 millioner pund fra Facebook, Amazon og Google.

Ifølge FT kan forslaget også utlyse en egen utredning i EU-kommisjonen dersom grepet blir sett på som proteksjonistisk.

Britiske næringsinteresser som snakker på vegne av nettgigantene har pekt på at forslaget kan være skadelig for verdenshandelen ved å bidra til å dra landet inn i en potensiell handelskrig med USA.

Men ifølge FT vil forslaget bli vel mottatt av småbedrifter som opplever konkurransen med de store aktørene som kvelende.

Powered by Labrador CMS