Samfunn

Bent Høie må holde seg på jobb og løse krisen i langhelgen, krever SV.

Utvalg pekte på risikoutsatt luftambulansetjeneste i 2015

Alta Frp krever nå at det ryddes opp.

Publisert Sist oppdatert

Det regjeringsoppnevnte Akuttutvalget pekte på risikoen ved operatørbytte i luftambulansetjenesten allerede i 2015.

«Offentlig drift av den operative luftambulansetjenesten bør utredes», var rådet helseminister Bent Høie (H) fikk av Akuttutvalget i desember 2015, ifølge Klassekampen.

Rapporten viste til «en fare for at operatørbytte ved inngåelse av nye kontrakter bryter en god samhandling som er opparbeidet mellom operatør og helseforetak gjennom flere år.»

Den siste uka har akuttberedskapen i Norge vært svekket fordi ambulansefly har stått på bakken. Krisen i luftambulansetjenesten oppsto i kjølvannet at det britiskeide selskapet Babcock SAA vant kontrakten om å drifte tjenesten over Lufttransport.

– Kritisk

Leder i Alta Frp, Odd Erling Mikalsen, kaller situasjonen kritisk.

– Bent Høie må ta ansvar og rydde opp i kaoset. Det er fullstendig feil å sette pris framfor kvalitet, slik en har gjort i valget av ny tjenesteleverandør.

Høie viser til at utvalget la fram en omfattende utredning med over hundre forslag til tiltak. Han sier også at kvaliteten på tjenesten blir hevet gjennom konkurranseutsetting.

– Til nå̊ har vi derfor vurdert at dette ikke er en kompetanse spesialisthelsetjenesten bør bygge opp på egen hånd. Helsetjenesten er nødvendigvis ikke de beste til å drifte et flyselskap, sier han.

Måtte svare

Høie måtte svare for sin håndtering av krisen i luftambulansetjenesten i Stortingets spørretime onsdag, men nektet å ta selvkritikk.

– Det er ikke slik at vi er i en situasjon der alle ambulanseflyene står på bakken. Det er den samlede beredskapen som er avgjørende for tryggheten, sa Høie, som viste til at konkrete tiltak er satt i verk for å avhjelpe situasjonen.

Krisen i luftambulansetjenesten oppsto i kjølvannet at det britiskeide selskapet Babcock SAA vant kontrakten om å drifte tjenesten over Lufttransport, som har vært operatør i flere tiår. Som følge av uenighet med Babcock om lønns- og arbeidsbetingelser har flere av Lufttransports piloter sluttet eller har blitt sykmeldte.

Opposisjonspartiene Ap, Sp, SV og Rødt har åpnet for å vrake anbudet som Babcock SAA vant. Tirsdag neste uke vil det bli klart om KrF støtter forslaget, som da vil få flertall.

– Gi kontrakter til ideelle

I en pressemelding onsdag advarer Stiftelsen Norsk Luftambulanse mot å gi slike kontrakter til andre enn ideelle organisasjoner.

– Det beste for pasientene og innbyggerne i Norge er at staten samarbeider med ideelle organisasjoner om driften av luftambulansetjenesten. Anbudsordningen bør endres. Vi trenger stabile og langvarige kontrakter, helst med organisasjoner som ikke har mål om å tjene penger på å drive luftambulanse, sier generalsekretær Hans Morten Lossius i en pressemelding.

Samtidig advarer han mot forslaget fra enkelte politikere om at staten selv skal drifte slike tjenester.

– Politikerne bør tenke seg godt om før de velger bort en enorm folkedugnad, sier Lossius og viser til at Norsk Luftambulanse har eksistert i 40 år.

SV krever at helseministeren holder seg på jobben de neste dagene trass i fridager inntil krisen i luftambulansetjenesten er løst.

– Stortinget må på sikt inn og rydde opp i regjeringens rot. Vi vil ha en langsiktig løsning, men Høie må løse krisen nå, sier han.

Powered by Labrador CMS