Samfunn

Aktivister fra Greenpeace projekterte ordene "Nop hope without climate action" på taket til forhandlingslokalene til COP24 i går kveld.

Klimakranglingen i gang Polen

Allerede før politikerne ankommer klimatoppmøtet i Polen, stikker fire stater kjepper i hjulene for forhandlingene. De nekter å ønske FNs viktigste klimarapport «velkommen».

Publisert Sist oppdatert

Bare dager dager etter at Global Carbon Project rapporterte om at verdens utslipp er høyere enn noensinne, kvier de store olje- og gassnasjonene seg for å anerkjenne budskapet.

Etter to og en halv times diskusjon på lørdag, har de fire store olje- og gassprodusentene USA, Saudi Arabia, Russland og Kuwait blokkert deltagerne fra å ønske FNs spesialrapport om 1,5 graders global oppvarming velkommen.

Krangelen handlet om hvorvidt man skulle bruke «welcome» eller «note» om FNs spesialrapport om 1,5 grader og fant sted kun få dager etter at Global Carbon Project lanserte sin rapport om at verden er på vei mot de høyeste utslippene noensinne.

Foto Forskningsleder Jan Fuglestvedt ved Cicero var høringsredaktør for FNs spesialrapport om 1,5 graders global oppvarming. Han ble valgt inn i ledelsen i FNs klimapanel (IPCC) i 2014. (Foto: Miljødirektoratet/NTB scanpix)

Forslaget om å «ønske rapporten velkommen» i teksten ble bragt til bordet av Maldivene og ble raskt støttet av en rekke land, inkludert Norge.

Cicero-forsker Jan Fuglestvedt er i Katowice og har vært høringsredaktør i arbeidet med FNs rapport om 1,5 grader. Han understreker at rapporten generelt har blitt godt mottatt, men at det blir spennende å se hva denne ukens forhandlinger kommer til å føre til.

– De fire landene ønsket ikke å bruke ordet «welcoming» om rapporten. De ønsket heller å si «take note». Dermed klarte ikke landene å bli enige om hvordan man skulle ta imot rapporten; en rapport de selv hadde invitert IPCC til å skrive. Nå blir det spennende å se hva som skjer denne uken, sier Fuglestvedt.

Unødvendig med endring

De fire statene argumenterte for at endring av ordet ikke er nødvendig, og Saudi Arabia truet med å blokkere hele diskusjonen med mindre ordet ble endret fra «velkommen» til «notert».

Motstanden kom etter at sjefen for FNs klimaprogram (UNFCCC), Patricia Espinosa, uttrykte et sterkt håp om at landene «virkelig ønsker rapporten velkommen og understreker hvor viktig rapporten er».

Også møtets ordstyrer, franske Paul Watkinson, understreket at det var trist landene ikke kunne komme til enighet og spådde at diskusjonen var et «forspill til en stor krangel» denne uken når flere av ministrene ankommer Polen.

Bestilte selv rapporten

Flere fattige land, øystater, Europeere og mange flere ga uttrykk for at den korrekte ordleggingen burde være å ønske rapporten velkommen og la vekt på at det var landene selv som under Parisavtalen bestilte rapporten, skriver klimanyhetskanalen Climate Home News som følger forhandlingene i Katowice tett.

Motstanden kan være avgjørende for enighet når det gjelder å komme i land med regelboka for Parisavtalen - dokumentet som konkret legger regelverket for hvordan verden skal kunne begrense den globale oppvarmingen til under 2 grader.

Rapporten om 1,5 grader som kom i oktober har vært et viktig bidrag og viste at verden kan unngå noen av de aller verste klimakatastrofene dersom vi greier å holde temperaturen til 1,5.

Majoriteten er positiv

USA med Obama-administrasjonen var en av pådriverne for at Parisavtalen ble vedtatt i 2015, men har med Trump i spissen inntatt en langt mer passiv rolle. Blant annet har landet reist spørsmål ved rapportens vitenskaplige grunnlag.

Det er likevel grunn til litt optimisme, og Fuglestvedt understreker at de aller fleste landene har gitt uttrykk for hva de står foran.

– Det jeg har oppfattet er at rapporten har blitt veldig godt mottatt av majoriteten av landene og mitt inntrykk er at man forstår alvoret, sier Fuglestvedt.

Feil retning

Forrige uke meldte også Global Carbon Project at de globale utslippene i år registreres som høyere enn noensinne.

– Det går jo ikke i den retningen som IPCC-rapporten peker på at vi bør gå i hvis vi skal klare 1,5 graders-målet. Det understreker ytterligere hvor dårlig tid vi har til å kutte i utslipp, sier Fuglestvedt.

Det er geofysisk mulig å holde jordas temperatur til 1,5 grader, men det er hvert enkelt lands politiske vedtak som vil avgjøre om det kommer til å gjennomføres, understreker han.

– Hva som er politisk mulig gjør ikke rapporten noen vurdering av. Men det at utslippene øker er det siste vi trenger nå for å klare 1,5 graders global oppvarming, vektlegger han.

– Det er klart at det må jo skje noe skal vi klare dette målet. Det trengs tiltak på tvers av alle samfunnssektorer, og det er klart at hvis landene skal klare 1,5-målet må utslippene kuttes veldig snart. Det er veldig lite tidsvindu igjen, sier Fuglestvedt.

Elvestuen til Katowice

Mye spenning er knyttet opp til ministernes ankomst i Polen denne uken. Flere håper at ministrene vil forsøke å gjennopplive innsatsen for å sette rapportens sentrale budskap tilbake på agendaen.

Søndag kveld dro Klima- og miljøminister Ola Elvestuen til Katowice for å delta i andre uke av forhandlingene.

– Tiden er knapp for at vi skal beholde verden slik vi kjenner den i dag. Derfor er det så viktig at vi blir enige om et robust og effektivt regelverk for hvordan verden skal nå målene i Parisavtalen, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen i en pressemelding.

Elvestuen innrømmet i forrige uke ovenfor Klassekampen at Norge neppe kommer til å nå egne klimamål.

Powered by Labrador CMS