Samfunn

Bil-sjef spår grønne omveltninger i bilindustrien

Fra 2021 vil bilprodusenter måtte betale enorme bøter hvis de ikke oppfyller EUs utslippskrav. Det kan paradoksalt nok gi eilbil-tørke i Norge fra høsten.

Publisert Sist oppdatert

Under de nye reglene må bilprodusenter kutte de gjennomsnittlige utslippene fra «flåten» av biler de selger til under 95 gram CO2 per kilometer.

Produsentene skal straffes med 95 euro for hvert gram over dette nivået. For enkelte selskaper kan det fort bli til milliarder av kroner.

Reglene fases inn allerede i 2020 og gjelder fra 2021.

Et regnestykke utført av bilanalyseselskapet Jato viser at bilenes utslipp i 2018 ville medført en EU-bot på 34 milliarder euro under det nye regimet.

Spår omveltninger

Nå sier lederen i Peugeot-eier PSA, Carlos Taveres, at bøtene kan bli så tøffe at mange bilprodusenter vil stå i fare for å bli kjøpt opp.

Det melder Financial Times.

PSA kjøpte Opel fra GM i 2017 og skal ha vært veldig interessert i å kjøpe Fiat Chrysler nylig. Selskapet skal i tillegg til Volkswagen være det som blir hardest rammet av de kommende EU-reglene.

– Selskapene som ikke klarer 2021-kravene, vil få problemer, sier Taveres til avisen.

Tavares har lenge vært kjent som en kritiker av EU-reglene.

Han utdyper at problemene bare vil bli større med tiden ettersom kravene blir enda tøffere i 2025 og 2030.

Gir ut elbiler for å klare kravene

Fordi reglene er utformet for hele flåten av nye biler, vil elbiler trekke snittet ned.

I USA kan flere produsenter slå seg sammen. I praksis kan en produsent av elbiler, for eksempel Tesla, selge kvoter til andre produsenter av høyutslippsbiler.

I fjor tjente Tesla over 100 millioner dollar på denne praksisen. Året før var det det nesten 300 millioner dollar.

Det skriver kommentator i Bilnytt, Jon Winding-Sørensen.

Han peker på at det i Europa skjer på en annen måte. For eksempel har FCA som blant annet eier merkene Fiat og Chrysler, «kjøpt» Teslas biler for å kompensere for de overskytende 35,5 grammene per bil som egne merker slipper ut.

Winding-Sørensen skrev tidligere i år flere kommentarer om mulige effekter av de kommende EU-reglene.

Et tenkt scenario er bråbrems i elbilsalget på slutten av 2019. Tanken er at produsentene holder igjen lavutslippsbiler til de virkelig trenger dem.

På enkelte områder er reglene så kompliserte at det kan bli krevende å regne ut. Biler med utslipp under 50 gram per km får en såkalt super-kreditt slik at den teller som to i 2020 og 1,67 i 2021, 1,33 i 2022 og 1 fra 2023, skriver Winding-Sørensen.

«Det er en grunn til at de norske importørene først får større elbilleveranser i 2020», legger han til.

Powered by Labrador CMS