Annonse
Miljøpartiet de grønne oppnår ni prosent i undersøkelsen, mot fem prosent i forkant av forrige kommunevalg. På bilde er Lan Marie Nguyen Berg på landsmøtet til Miljøpartiet De Grønne. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.

Dette stemmer medlemmene i Akademikerne på

Miljøpartiet de grønne oppnår ni prosent i undersøkelsen, mot fem prosent i forkant av forrige kommunevalg.

Se hva medlemmene stemmer på nederst i saken. 

– Klimaendringene er en av de virkelig store utfordringene samfunnet står overfor og blir stadig viktigere for våre medlemmer, sier leder i Akademikerne Kari Sollien i en pressemelding.

Akademikernes medlemmer er mer opptatt av klima- og miljøpolitikk enn noe annet politisk tema, viser undersøkelsen.

Fire av ti veier dette temaet tungt ved valg av parti. Akademikerne er også opptatt av utdanning og skolepolitikk (20 prosent), helse (18 prosent) og arbeidsliv (16 prosent).

Kan spille en viktig rolle

Åtte av ti medlemmer sier de har endret livsstil i klimavennlig retning de siste to årene. Over halvparten sier de resirkulerer mer.

Én av tre sier de reiser mindre med fly og kjører mindre bil. Og tre av ti har gjennomført enøktiltak i hjemmet.

– Mange av våre medlemmer spiller en viktig rolle i det grønne skiftet, i form av kunnskap- og teknologiutviklingen som skal til for at vi skal bli et lavutslippssamfunn. Jeg tror miljøengasjementet til mange nettopp handler om å bruke kunnskapen vi har til å finne de gode løsningene og skape nye grønne arbeidsplasser, sa Sollien til VG som først omtalte saken.

 

Velgerflukt

Høyre (31 prosent) går forbi Arbeiderpartiet (29 prosent) og er nå det største partiet blant akademikere, mens Miljøpartiet de grønne oppnår ni prosent.

Fløypartiene Rødt og Fremskrittspartiet har lav oppslutning og ville ikke kommet over sperregrensen ved et stortingsvalg.

Venstre som tradisjonelt har et godt grep om medlemmer i Akademikerne er halvert fra 13 til seks prosent fra sist kommunevalg, mens Arbeiderpartiet har mistet hvert sjette medlem.

 
Annonse
Annonse