Samfunn

Illustrasjonsfoto. Jubeltider for næringslivets FoU-arbeid.

Dobling av støtte til FoU og innovasjon på fem år

SkatteFUNN har dratt fra de andre. Nå skal den endres.

Publisert Sist oppdatert

Mellom 2013 og 2017 økte den offentlige støtten fra 5,4 til 10,8 milliarder kroner.

Det viser en analyse utført av SSB.

Det er gjelder særlig ordningen SkatteFUNN som har økt i omfang de siste årene.

Men også finansering via Norges Forskningsråd, Innovasjon Norge, EUs forskningsprogrammer og Enova har bidratt til veksten, ifølge SSB.

Det er også tegn til at næringslivet har økt sin egen forsknings- og utviklingsaktivitet. Fra et nivå på 21,2 milliarder kroner i 2012 lå det i 2017 på 32 milliarder kroner, en årlig realvekst på 6,4 prosent.

SkatteFUNN skal endres

Foreslåtte endringer i SkatteFUNN-ordningen er på høring til 2. august.

I Finansdepartementets forslag foreslås det blant annet å endre fradragsprosenten og å øke den maksimale timesatsen fra 600 til 650 kroner. I sum ventes det at endringene blir provenynøytrale, men de kan slå forskjellig ut for forskjellige type bedrifter.

I mai ble det klart at Finansdepartementet snudde da over 700 bedrifter risikerte å miste skattefradrag på allerede godkjente prosjekter.

Bakgrunnen var en uttalelse fra Skattedirektoratet om at bedrifter som har tapt mer enn halve egenkapitalen ikke lenger skulle få fradrag. Det ble også skissert en mulighet for at dette skulle få tilbakevirkende kraft, noe Finansdepartementet etter hvert tilbakeviste.

Powered by Labrador CMS