Samfunn

Eksplosiv vekst i kommunale helseutgifter

De gode økonomiske tidene for kommune-Norge går mot slutten.

Publisert Sist oppdatert

Etter flere jubelår i kommunene med svært gode økonomiske tall, ble det en liten nedgang i 2018. Det viser de siste KOSTRA-tallene som ble lagt frem fredag av SSB.

Det såkalte netto driftsresultatet som i 2016 var på hele 4 prosent, landet på 2,5 prosent i 2018. Dette er fortsatt over det anbefalte nivået på 1,7 prosent fastsatt av Kommunaldepartementet.

KS viser til at det har vært en kraftig vekst i kommunale helse- og omsorgstjenester det siste året, noe som kan være en grunn til at driftsresultatet svekkes.

Utgiftene til helse- og omsorgstjenester økte med rundt 7,5 prosent fra 2017 til 2018.

Ifølge KS kommer den sterke veksten i første rekke innenfor hjemmebaserte tjenester hvor utgiftene brutto øker med over fem milliarder kroner, eller om lag ni prosent det siste året.

Rune Bye, avdelingsdirektør i KS med ansvar for kommuneøkonomi, peker på at kommunene nå har lagt bak seg tre år eksepsjonelt gode år ekstraordinære skatteinntekter.

– Vi regner ikke med at det vil fortsette, sier han til Dagens Perspektiv.

Bye sitter ikke på beregninger som viser hvordan helse- og omsorgsutgiftene vil stige fremover, men han minner om at eldrebølgen er i ferd med å treffe offentlige budsjetter med full tyngde.

Powered by Labrador CMS