Samfunn

Hastighetsgapet øker

Oslo har det raskeste nettet i landet.

Publisert Sist oppdatert

Både mellom bedrifter og regioner blir det stadig større forskjeller på netthastigheten.

Bredbånd er litt 2008. De fleste virksomheter i dag har tilgang på gode bredbåndslinjer når de kobler seg på nettet.

Høye hastigheter på bredbåndet regnes av OECD som et sentralt krav for å lykkes med å hente ut verdiene i digitalisering.

Grunnen er at mange av de mest produktivitetsfremmende innovasjonene som har kommet med nettet, som tjenester som bare er tilgjengelige i nettskyen, krever til dels høye hastigheter før de effektivt kan tas i bruk.

 

Norge ligger helt i verdenstoppen på bruk av bredbånd. Det har gitt nesten alle mye raskere nett. Siden 2008 har hastigheten på bredbåndet her i landet blitt mer enn tidoblet.

I Akershus har gjennomsnittshastigheten økt fra 3,5 Mbitss i 2008 til 50 Mbitss i år.

Det enorme spranget skyldes delvis en omlegging av beregningsmetodene til SSB, men medianhastigheten som ikke blir påvirket av dette, har også økt betraktelig i denne perioden.

Tallene viser også at det er bedrifter i Oslo som nå har det raskeste nettet - både målt i gjennomsnitt (som altså trekkes opp av ekstreme tilfeller) og som median (hvor denne effekten tas bort).

Bedriftene i Aust-Agder har lavest hastighet på nettet sitt.

I figuren over går det frem at det er store forskjeller mellom fylkene når det kommer til avviket mellom gjennomsnitt og median - altså at det bare er noen av fylkene som har bedrfiter som trekker opp snittet betraktelig - slik som Oslo, Trøndelag og Møre og Romsdal.

Powered by Labrador CMS