Annonse
Shigeru Watanabe mottar sin Ig-Nobel award i kjemi for å ha estimert den totale mengden spytt som produseres av en typisk femåring per dag. Prisen ble delt ut av ekte Nobelprisvinnere under en seremoni ved Harvard University. Foto: AP Photo/Elise Amendola

Pizza- og spyttstudier blant vinnerne av «Anti-nobelprisen»

Torsdag ble prisen, som er en parodi på Nobelprisen, delt ut for 29. gang ved Harvard-universitetet i USA. Arrangørene av prisen tar sikte på å hedre det uvanlige og fantasifulle, og øke folks interesse for forskning, medisin og teknologi.

Vinneren av årets medisinpris er italieneren Silvano Gallus. Han får prisen for sitt forskningsfunn om at pizza er bra for helsen, om den spises i Italia.

Tidligere amerikansk forskning har vist at pizzaspising øker risikoen for sykdom og tidlig død. Men ifølge Gallus er det ikke pizzaen i seg selv som er problemet, men at mennesker i USA som spiser mye pizza, har en livsstil som øker risikoen for hjerteinfarkt og kreft. I Italia derimot er pizzaspisere friskere enn andre. Trolig er årsaken at pizzaspising i Italia er et tegn på at man spiser mer middelhavskost enn andre.

Testikkelforskning

De franske forskerne Roger Mieusset og Bourras Bengoudifa fikk prisen i anatomikategorien for sitt arbeid med å måle testikkeltemperaturen på nakne og påkledde postmenn i Frankrike.

Japanske forskere fikk kjemiprisen for å ha oppdaget at femåringer produserer en halv liter spytt i døgnet, mens en iraner vant ingeniørprisen for sin oppfinnelse av en bleiebyttemaskin. En gruppe tyrkiske forskere vant økonomiprisen for hvilket lands papirsedler som er best egnet til å spre farlige bakterier.

Prisvinnerne får 1.000 milliarder zimbabwiske dollar, som er en av de minst verdifulle valutaene i verden. Prisene deles ut av ekte nobelprisvinnere.

Ti priser

Under seremonien i Boston torsdag fikk prisvinnerne 60 sekunder hver til å holde tale. De som ikke overholdt taletiden, ble avbrutt av en åtte år gammel jente som sa: «Stopp, jeg kjeder meg».

Navnet på prisen Ig Nobel er et ordspill på det engelske ordet «ignoble», som betyr uedel, og Alfred Nobels etternavn.

Prisen deles ut i de ti kategoriene medisin, medisinsk undervisning, biologi, anatomi, kjemi, ingeniørkunst, økonomi, fred, psykologi og fysikk.

Norske forskere vant sist en pris i 2014 da Eigil Reimers og Sindre Eftestøl ved institutt for biovitenskap ved UiO vant pris for å ha studert fluktatferd hos reinsdyr som ser mennesker forkledd som isbjørner.

Annonse
Annonse