Samfunn

Minister for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø (V).

Skroter idé om foretaksmodell for universitetene

– Gledelig, sier den ferske lederen i Forskerforbundet Guro Elisabeth Lind.

Publisert Sist oppdatert

En interdepartemental arbeidsgruppe har sett på muligheten for å innføre foretaksmodell for universitets- og høyskolesektoren.

Det var Venstre som spilte forslaget inn i regjeringsplattformen på Jeløya.

Forslaget var populært blant rektorer i sektoren, men møtte mye motstand hos forskere.

Nå er det klart at arbeidsgruppen som har gjennomgått flere forskjellige tilknytningformer, ikke går videre med foretaksmodellen.

– Mulighetsstudien gir en god beskrivelse av dagens organisering og styring av den statlige delen av universitets- og høyskolesektoren. Min konklusjon er at den ikke gir grunnlag for å skulle gå i gang med en foretaksorganisering, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) i en pressemelding.

Mulighetsstudien viser at universitetene og høyskolene har utvidete fullmakter og stor grad av frihet.

Endringer i tilknytningsform til staten kan på enkelte områder styrke institusjonenes autonomi. Det er for øvrig uklart om endring i tilknytningsform vil bidra til økt kvalitet eller effektivitet.

Dersom det skulle bli aktuelt å skille ut universiteter og høyskoler fra staten og organisere dem på en annen måte, peker mulighetsstudien på at en egen lov, som kan spesialtilpasses statens og institusjonenes behov, er mest hensiktsmessig. Det er også mulig at justeringer eller endringer innenfor dagens system kan bidra til større handlingsrom og fleksibilitet.

– Det pekes på andre og mer hensiktsmessige muligheter, for eksempel ved å gjøre justeringer eller endringer innenfor dagens system. Det er fortsatt viktig for meg å styrke autonomien til universiteter og høyskoler, og jeg vil derfor vurdere de ulike alternativene nærmere og komme tilbake til hvordan de eventuelt bør følges opp, sier Nybø.

– Gledelig

Forskerforbundet har vært svært skeptiske til innføring av foretaksmodell. De sørgert ikke over at ideen nå skrotes.

– Forbundet har vært tydelige på at vi ønsker at de skal fortsette som statlige forvaltningsinstitusjoner, sier en fornøyd leder Guro Elisabeth Lind.

Foto Kreftforsker og leder i Forskerforbundet Guro Elisabeth Lind ønsker velkommen en diskusjon rundt organiseringen av forskning og høyere utdanning som åpner for ytterligere autonomi. Foto: Forskerforbundet.

Slik hun ser det gir dagens organisering av sektoren i statlige forvaltningsinstitusjoner en garanti for uavhengighet og akademisk frihet for forskere og institsjoner.

Samtidig vil hun ikke utelukker alle stemmer som tar til orde for endringer.

– Vi ønsker velkommen alle diskusjoner som åpner for en ytterligere styrking av sektorens autonomi, sier hun.

Fortsatt omstridt i helsevesenet

Norske sykehus har vært organisert som foretak siden siden utrullingen av foretaksreformen i 2001.

Erfaringene med modellen har vært omdiskutert. Mens utenforstående gjerne peker på at kostnadsveksten er blitt mer håndterlig, vil ansatte i helsevesenet peke på at det har ført til ansvarspulverisering.

Noen har også bemerket at det har endret organisasjonsstrukten i hele sektoren.

Powered by Labrador CMS