Samfunn

Meningssterkt panel om lokalvalget 2019 med Bergens Tidendes Frøy Gudbrandsen (til venstre), Nordlys’ Skjalg Fjellheim, Fædrelandsvennens Vidar Udjus og VGs Tone Sofie Aglen, tidligere politisk redaktør i Adresseavisen.

Slik ser det ut utenfor Oslo

Pressens langt-unna-Oslo-gryta-kommentatorer med voksenopplæring om kommunevalget – et steinkast fra Stortinget.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg er sikker på at dere har lært noe nytt i dag.

Ordene er Kristin Clemets. Hun leder den liberale tankesmien Civita og styrte det halvannen time lange og fullstappede frokostmøtet med tema «Hvem vinner lokalvalget 2019?» tirsdag.

Her kommer noen høydepunkter fra nord til sør, fra Tromsø til Kristiansand.

Velgerskred for Sp i nord

Trygve Slagsvold Vedum har reist rundt i Nord-Norge som en Messias i bunad

Vi starter i Nord-Norge med politisk redaktør Skjalg Fjellheim i Nordlys. Han spår et valg- og ordførerskred for Sp.

– Trygve Slagsvold Vedum har reist rundt i Nord-Norge som en Messias i bunad, sier han.

Nordkapp Senterparti er et godt eksempel. Det som nå er Finnmarks største lokale Senterparti-lag er resultatet av at tidligere Nordkapp Venstre la ned hele lokalpartiet i 2018 og meldte overgang til Sp.

Fjellheim er også opptatt av Arbeiderpartiets enorme fall i Nord-Norge og den vedvarende konflikten med regjeringspartiene. Han mener årsakene er flere, og trekker fram eksempler som understreker sentrum-periferi-utfordringene og hvor langt det er fra Nord-Norge til makteliten i hovedstaden:

  • Aftenpostens oppslag om en tangspisende Jonas Gahr Støre i fjæra i Lofoten, der han sier dette om smaken: «Trøffel. Utrolig!»

  • Landsstyret i Grønn Ungdom – MDGs ungdomsorganisasjon – har foreslått et kvotesystem med tre tillatte årlige flyreiser.

  • Sterke symbolsaker som nedlegging av Andøya flystasjon, strid om akuttberedskapen og en mislykket regionreform.

Fortsatt rødt i Trondheim

Tone Sofie Aglen er kommentator i VG, men i denne sammenhengen først og fremst tidligere politisk redaktør i Adresseavisen i Trondheim, Adressa.

– Er Rita Otterviks dager i Trondheim talte? Nei, fortsatt rødt styre i Trondheim er mitt sikreste kort i årets valg, sier hun.

Ap styrer Trondheim sammen med de andre partiene unntatt Frp, Høyre og Rødt – men Ap har falt betydelig på meningsmålingene fra forrige valg etter mye leven og konflikter, mens samarbeidspartiene stort sett opplever framgang.

– KrF i Trøndelag er jo nesten blitt rødere enn Rødt, sier Aglen.

Hun trodde aldri hun skulle si det, men mener fylkestingsvalget blir det mest spennende i år.

Aglen mener Sp gjennom et samarbeid på borgerlig side vil bli en kraftig utfordrer til Aps Tore O. Sandvik.

Sandvik regnes gjerne som en del av den såkalte trøndermafiaen, der også Rita Ottervik og Trond Giske inngår.

Fortsatt rødt styre i Trondheim er mitt sikreste kort

Vindmøller, sykehus, byutvikling og fortetting er tre saker trønderne er opptatt av.

Aglen tror Senterpartiet gjør et brakvalg også i Trøndelag og at partiet vil få flest ordførere.

Bompenger treffer bredt i Bergen

Bompengepartiet er også et breddeparti

Frøy Gudbrandsen er politisk redaktør i Bergens Tidende og har fulgt den kanskje aller heftigste bompengedebatten i Norge på nært hold. Folkeaksjonen nei til bompenger har sett 25-tallet på de siste meningsmålingene. Gudbrandsen advarer mot å se på partiet utelukkende som et protestparti.

– Det er et også breddeparti som henter velgere i nesten alle grupper, sier hun – og sier de eneste unntakene er velgere med mer enn 6 års utdanning og de som bor i sentrumsbydelene.

Hun mener mange også vil stemme på bompengepartiet fordi de har sympati med «alenemoren med fem barn» som må passere mange bomringer daglig for å få hverdagen til å gå opp.

Ifølge Gudbrandsen bruker «bystyret i Bergen 99 prosent av tiden på annet enn bompenger», utfordringen for de andre partiene er jo hvordan de skal manøvrere uten å miste enda flere velgere enn de allerede har gjort.

Fra redaktørkrakken karakteriserer hun de siste fire årene i Bergen med Ap, KrF og Venstre med byrådsmakten som «stabile og uvant kjedelige». Det samme kan ikke sies om valgkampen.

Spenningen er også stor rundt fylkestingsvalget for nye Vestland fylke, der blant andre Terje Søviknes (Frp) sikter seg inn mot vervet som fylkesordfører.

Polsk riksdag i Kristiansand

Vidar Udjus er politisk redaktør i Fædrelandsvennen, som utgis i Kristiansand.

Kristiansand kan få sin lokalavdeling av den polske riksdagen

De som velges inn der i høst vil sitte i det kommende bystyret i nye Kristiansand kommune – resultatet av sammenslåingen av Søgne, Songdalen og Kristiansand.

Høyre har ordføreren og KrF varaordføreren, Frp har forlatt samarbeidet og Arbeiderpartiets ordførerkandidat har meldt overgang fra KrF. Det er i det hele tatt litt av en partijungel i Sørlandets hovedstad, inkludert eks-Frp-er Vidar Kleppes Demokratene og nye Tverrpolitisk folkeliste for hele Kristiansand, opprettet som en slags protest mot hva partiet mener er galt i Kristiansand.

To saker fremhever Udjus som sentrale i Kristiansand:

  • Kunstsiloen, en slitt kornsilo som skal gjøres om til et kunstmuseum for milliardær Nicolai Tangens kunstgave til byen – en samling på mer enn 1.500 verk verdt flere hundre millioner kroner

  • Flytting av havna

– Bystyret har 11 partier i dag, det kan bli 12. Vi kan få vår lokalavdeling av den polske riksdagen, sier Udjus.

Han legger ikke skjul på at lokalvalg er mer morsomt enn stortingsvalg, og litt pikant kan det også bli i KrF-tunge Agder: Ordfører i Evje og Hornnes er Bjørn Alfred Ropstad (KrF), han har styrt kommunen siden 1999. Nå kan faren til KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad bli nødt til å gå motsatt veien av sønnen: altså samarbeide med venstresiden i kommunen for å beholde makten.

– Mye moro for oss, ler Fædrelandsvennens politiske redaktør.

SE MER | Her kan du se hele frokostmøtet «Hvem vinner lokalvalget 2019?

Powered by Labrador CMS