Samfunn

Yara-sjef Svein Thore Holsæther har søkt flest europeiske patenter av de norske selskapene i 2018.

Sterk vekst i patentsøknader fra Norge

Det europeiske patentverkets årsrapport for 2019 viser at søknader fra Norge har økt med 15 prosent siden 2017. Yara leder an.

Publisert Sist oppdatert

I 2018 mottok det europeiske patentverket (EPO) 174.317 patentsøkander. 610 av disse kom fra Norge.

Selv om det høres ut som en liten del av totalen plasserer det Norge på en 15. plass i søknader per innbygger - på plassen foran USA.

 

Det er også et betydelig hopp opp fra nivået de siste fire årene.

– Det er gledelig at norsk næringsliv søker flere patenter i Europa, og derved kan styrke konkurranseevnen sin, sier direktør i Patentstyret, Per Foss, i en kommentar.

Blant de norske selskapene er det gjødselprodusenten Yara som har levert inn flest søknader med 34. Deretter følger seismikkselskapet PGS Geophysical med 22.

Mindre og fremadstormende selskaper som Nordic Semiconducter som jobber med løsninger innen IoT - og nettverk leverte 18 søknader til EPO i 2018.

Et annet selskap som driver med utvikling av fremtidens robotiserte lagerløsninger, Autostore Techonlogy, tok fjerdeplassen med 12, foran Bergen Teknologioverføring som leverte inn 9 patentsøknader.

På verdensbasis troner Siemens øverst, med 2 493 søknader i 2018, og bytter dermed plass med Huawei, som hadde flest søknader i 2017. På tredje-, fjerde- og femteplass globalt finner vi Samsung, LG og United Technologies.

Byggebransjen søker om flest patenter

Bygg og anlegg, måling og kjemiteknikk er fagfeltene som norske selskaper søkte om flest europeiske patenter for i 2018. Til sammenlikning er medisinsk teknologi, digital kommunikasjon og datateknologi de mest populære fagfeltene globalt.

I Europa er transport – som dekker kjøretøy, fly, tog og skip – igjen det feltet med flest antall søknader om europeisk patent (59 prosent), og på internasjonalt nivå var syv av de ti ledende transportselskapene innen patentsøknader europeiske. Den sterkeste veksten blant fagfelt i Europa var biovitenskap: legemiddel og bioteknologi med en vekst på 13prosent.

Trøndelag med sterkest vekst i patentsøknader

Oslo og Akershus topper listen over flest europeiske patentsøknader i Norge i 2018, med 262 søknader, etterfulgt av Agder og Rogaland med 109 søknader. I Trøndelag ser vi derimot den sterkeste veksten, med mer enn 30 prosent økning fra 2017.

Powered by Labrador CMS