Finansminister i Storbritannia, Sajid Javid.

Foto

Aaron Chown/PA via AP / NTB Scanpix

Storbritannia setter av 67 milliarder kroner til hard brexit-planlegging

Publisert: 1. august 2019 kl 13.57
Oppdatert: 1. august 2019 kl 13.57

Statsminister Boris Johnson øker potten til 67 milliarder kroner, blant annet til finansiering av PR-kampanje, for å forberede landet på brexit uten avtale.

Finansdepartementet i Johnsons nye regjering setter av ytterligere 2,1 milliarder pund, rundt 22,4 milliarder kroner, for å skru opp takten i forberedelsene til en hard brexit, melder Reuters.

1,1 million pund gjøres tilgjengelig umiddelbart, og det resterende beløpet på 1 million pund settes av til ulike departementer og myndighetene i Skottland, Wales og Nord-Irland.

Medregnet ekstrabevilgningen på 2,1 millioner pund har dermed britiske myndigheter satt av totalt 6,3 milliarder pund, så vidt over 67 milliarder kroner, til tiltak som skal gjøre landet i stand til å forberede seg på en avtaleløs brexit.

Ekstrabevilgningen som nå er kunngjort, skal brukes på å forberede landet i tilfelle det forlater EU uten noen avtale. Det gjøres ved å hamstre inn medisiner, ansette flere tollere og finansiere en av landets største PR-kampanjer i fredstid.

Bevilgningen skal finansiere mer opplæring av tollere, ansettelser av personell til å håndtere en forventet økning i antall pass-søknader, og forbedret infrastruktur ved landets havneanlegg.

– Med 92 dager igjen til Storbritannia forlater EU er det livsviktig at vi forsterker vår planlegging og forsikrer oss om at vi er beredt, sier finansminister Sajid Javid.

Saken fortsetter under annonsen

Johnson har sagt at landet skal forlate EU innen 31. oktober, uansett om det skjer på grunnlag av en skilsmisseavtale eller ei.