Samfunn

Valget til EU-parlamentet i helgen hadde den største valgdeltakelsen på 20 år – 55,5 prosent av EU-borgerne fant veien til urnene.

Ytre høyrevind og grønn bølge over Europa

De grønne og partiene på ytre høyre hadde stor framgang i EU-valget denne helgen, som var det valget med høyest deltagelse på 20 år.

Publisert Sist oppdatert

I Frankrike og Italia ble på partiene på ytterste høyre flanke størst i valget til et nytt Europaparlament. Til sammen får de ytre høyre-partiene 58 mandater i EU-parlamentet – en framgang på 21. Men også de grønne partiene kan kalles valgvinnere etter EU-valget. 70 mandater får de grønne. Det er 18 flere enn ved valget for fem år siden.

Valget til Europaparlamentet har foregått i alle EU-landene siden torsdag i forrige uke, og ble avsluttet søndag kveld. 751 nye representanter skulle velges inn.

Og selv om parlamentet vil endre seg, er alle glade for én ting:

Valgdeltakelsen på 50,5 prosent er den høyeste på 20 år. For fem år siden – i 2014 – var det kun 42,6 prosent av velgerne som fant veien til urnene.

Selv om grønne- og ytre høyre-partier gjør det godt, så vil parlamentet fortsatt ha et solid flertall av EU-positive politikere. Men Sosialdemokratene og de kristenkonservative partiene har gjort et dårlig valg – de to partigruppene i EU-paramentet har ikke lenger flertall sammen. De to store grupperingene må dermed søke samarbeid med andre. Den grønne og/eller den liberale konstellasjonen er nærliggende.

 

Følgende oppsummerer noen av resultatene fra de enkelte EU-landene:

Sverige: Ingen Greta-effekt

Foto Mange svensker stemte på Sverigedemokraterne til EU-valget i helgen. Her fra Stockholm. (ANDERS WIKLUND / TT / NTB scanpix)

I Sverige ble Sosialdemokraterna største parti under EU-valget, med 23,6 prosent av stemmene (ned 0,8). Like vel gjorde Stefan Löfven & co det dårligere enn ventet, og i Sverige er det stor skuffelse i Arbeiderpartiets søsterparti etter valget. Nets største parti ble Moderaterna, som gikk bra fram og fikk 16,8 prosent av de svenske EU-stemmene. Sverigedemokraterna på 15,4 prosent kapret et ekstra mandat sammenlignet med siste EU-valg. Også Centerpartiet gjorde et svært godt EU-valg i Sverige (10,8% – opp 4,3 prosentpoeng).

De grønne i Sverige fikk liten uttelling av Greta Thunberg-bevegelsen som har spredd seg over hele Europa. Skuffende 11,4 prosent gir en halvering av mandater til EU-parlamentet – fra fire til to.

Danmark: Dansk Folkeparti gikk på dunken

Som Dagens Perspektiv omtalte før valget, sliter Dansk Folkeparti (DF) med oppslutningen blant de danske velgerne om dagen. Innvandringspolitikken er tatt over av Socialdemokratiet og regjeringspartiene med Venstre i spissen. Dessuten kommer det lite flyktninger om for tiden, og danskens har allerede en streng politikk på området. DF har i stedet forsøkt å flørte med Socialdemokratiet, noe som ikke har vært nevneverdig vellykket. De har rast på målingene i Danmark det siste året, og raste i oppslutning til EU-valget – Kun 10,7 prosent gjør at DF bare får med seg ett mandat til EU-parlamentet.

Ellers gjorde regjeringspartiet Venstre det overraskende bra under EU-valget i Danmark.

Med 23,5 prosent av stemme, ble de største parti, foran Sosialdemokratene med 21,5 prosent.

Finland: Grønn seier og lettede Sannfinner

I Finland var det De Grønne som overrasket mest. Men 16,2 prosent av stemmene karper de to mandater i EU, og gjør sitt beste EU-valg noensinne, selv om det konservative partiet vant flest stemmer, med 20,8 prosent oppslutning. Det høyrepopulistiske partiet til Jussi Halla-aho – Sannfinnene – klarte å beholde sine to mandater, og selv om de gjorde det betydelig dårligere enn ved fjorårets nasjonale valg, fryktet de nok et enda verre resultat enn de 13,8 prosentene de endte opp med.

Tyskland: Grønn tsunami

Foto I Tyskland gjorde De grønne er meget godt valg – særlig blant de unge. (AP/Markus Schreiber)

I EUs største økonomi og største land, gikk Sosialdemokratene på en skikkelig smell – kun 15 prosent betyr en nedgang på mer enn 12 prosentpoeng fra valget for fem år siden. Også Angela Merkels Kristendemokratene gjorde det dårlig (28,7% – ned fra 35,3% sist).

I Tyskland var det De grønne som tok storeslem – med 20,7 prosent av stemmene – selv om Merkel & co fikk flest stemmer. De Grønne i Tyskland doblet dermed sin oppslutning fra siste EU-valg – den gangen fikk de kun 10,7 prosent.

Også det ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AdF) gjorde det skarpt, med 10,8 prosent av de tyske stemmene. De er særlig øst i Tyskland at AdF står sterkt.

Frankrike: Bittert Macron-tap

I Frankrike snakker de fleste i dag om at Marie Le Pens ytre høyreparti Nasjonal Samling, fikk flere stemmer enn president Macrons liberale koalisjon.

23,5 prosent fikk Le Pen, mens Macron møtte nøye seg med 22,4 prosent. Macrons folk forsøker å krydre pillen ved å glede seg over god framgang for de liberale i hele Europa. Le Pen mener imidlertid at EU-valget peker fram mot presidentvalget i 2022, og ber Macron oppløse nasjonalforsamlingen og utskrive nyvalg nå – i god tid før presidentvalget.

Også i Frankrike gjorde De grønne det godt – med 13,1 prosent. De gamle storhetene i fransk politikk – Sosialistene og De konservative – gjorde på sin side nok et slett valg. Sosialistene fokk skarve 6,4 prosent, mens De konservative endte på 8,2.

Høyrevind

I Italia ble Høyreorienterte Ligaen med Matteo Salvini i spissen klart største parti – med rundt 30 prosent av stemmene. Det er en økning på godt over 20 prosentpoeng fra forrige EU-valg. Sammenlignet med valget til ny nasjonalforsamling i fjor, har partiet doblet sin oppslutning.

Den aller største seieren ser det ut til at Victor Urbans høyreparti i Ungarn, Fidez, kan innkassere. 52 prosent av ungarerne stemte på Fidez viser de foreløpige resultatene.

Også i Polen og Østerrike gjorde regjeringspartiene det godt. Det høyreorienterte regjeringspartiet Lov og rettferdighetspartiet (PiS) fikk 42,1 prosent av de polske stemmene. I Østerrike vant statsminister Sebastian Kurz' konservative parti ÖVP 34,9 prosent av stemmene.

Også var det Storbritannia da… Tre år etter at britene stemte for å forlate EU måtte de likevel til pers i helgens EU-valg. Og den store seierherren der er Nigel Farages seks uker gamle Brexit-parti.

Med 31,7 prosent av de britiske stemmene har Farage blåst De konservative av EU-banen.

Tory-partiet klarte bare å sanke fattige 8,7 prosent av stemmene (ned fra 23,3 prosent ved siste EU-valg!). De konservative ble grundig slått av både Liberaldemokratene (18,5%) og sensasjonelt nok også De grønne (11,9%). En fattig trøst for toryene er kanskje at Labour har ikke så mye å skryte av etter EU-valget de heller – kun 14 prosent stemte på det britiske arbeiderpartiet.

I Tyskland gjorde De grønne er meget godt valg – særlig blant de unge. (AP/Markus Schreiber)

Foto Lederen for brexitpartiet i Storbritannia, Nigel Farage, bla den store vinneren i det britiske EU-valget. Faktisk ligger Faranges nye parti an til å bli det største enkeltpartiet i EU-parlamentet. (AP/Alastair Gran)
Powered by Labrador CMS