Samfunn

En svunnen tid: Sommer, sol og utepils i Oslo.

Oslo gir ekstra krisepenger til skjenkesteder

78,5 millioner − Oslo kommunes andel av koronakrise-pengene som kom på det nylig vedtatte statsbudsjettet − skal gå til skjenkesteder med skjenkestopp.

Publisert Sist oppdatert

19. desember bevilget Stortinget 250 millioner kroner i krisepenger til koronautsatte kommuner. Oslo fikk 78,5 millioner av den potten. Nå har byrådet bestemt hvordan pengene skal fordeles. Det er byens skjenkesteder som får nyte godt av pengene.

Oslo kommune har jobbet hardt for å få på plass en ordning for fordeling av de 78,5 millionene bevilget Stortinget. Regjeringens kompensasjonsordning blir først mulig å søke på i januar. Byrådet håper rask håndtering fra kommunens side vil gi næringen et pusterom.

− Regjeringen har brukt flere måneder på å etablere en støtteordning til bedrifter som er hardt rammet av koronaviruset, men uten at næringslivet har fått den kompensasjonen de trenger. Jeg er glad for at Oslo kommune nå får en fordelingsordning på plass på få dager som sikrer likviditetsstøtte. Oslos utelivsbransje er i en svært krevende situasjon og det er helt nødvendig med økonomisk hjelp raskest mulig, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Vi mener derfor dette gir den mest rettferdige fordelingen og treffer den delen av bransjen som er hardest rammet

Mellom 30.000 og 250.000

Foto Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen. (Foto: Vidar Ruud / NTB)

Det er byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen, som har fastsatt kriteriene for tildeling av støtte.

Midlene vil gå til serveringssteder med skjenkebevilling, og fordelingen av midlene til den enkelte virksomhet vil være klar i løpet av onsdag 23. desember og utbetales i løpet av kort tid. Støtten vil være på mellom 30.000 og 250.000 kroner. Byråden har lagt vekt på at midlene skal deles forholdsmessig mellom virksomheter med skjenkebevilling. Innmeldt alkoholomsetning forventet for 2020 danner utgangspunkt for beregning av støtten.

− Selv om dagens tildeling er av beskjeden størrelse i forhold til de enorme tapene denne næringen er påført, håper jeg den kan være til noe hjelp for næringen i påvente at statlig kompensasjonsordning, sier Evensen.

Det er fortsatt «skjenkestopp» i Oslo. Kommunen har blant annet etter anbefaling fra nasjonale helsemyndigheter innført forbud mot å skjenke alkohol i to perioder dette året og lagt sterke begrensninger på skjenketider.

− Dette har rammet rene skjenkesteder og serveringssteder med høy alkoholomsetning særlig hardt. Vi mener derfor dette gir den mest rettferdige fordelingen og treffer den delen av bransjen som er hardest rammet. Vi starter utbetalingen nå i romjulen, men det er mange utbetalinger så alle vil nok først ha penger på konto over nyttår, sier Evensen.

Skjenker penger til skjenkesteder med skjenkestopp

Det er satt et minstebeløp for støtte på 30 000 kroner og et maksimumsbeløp på 250 000. Videre er det gjort noen avgrensninger av bevillingshavere som ikke er ansett støtteberettiget:

  • De stedene som har meldt 0 i forventet omsetning før 12.03.2020 unntas

  • De stedene som har skjenkebevilling for et bestemt antall dager i året unntas

  • De steder som har statlig skjenkebevilling i tillegg til kommunal skjenkebevilling unntas

  • De stedene som har offentlig bevillingshaver unntas

Denne avgrensningen innebærer at de aller fleste bevillingshavere er berettiget støtte, mener byrådet.

Powered by Labrador CMS