Samfunn

Talsperson i MGD Une Bastholm før årets digitale landsmøte 25. april, der det skal velges en ny ledertrio. Den gamle talspersons-modellen blir erstattet med en leder og to nestledere.

Regjeringen må evaluere kriselovene

Koronakomiteen på Stortinget gir nå regjeringen klar beskjed om å komme tilbake med en evaluering av hele lovverket for krisehåndtering.

Publisert Sist oppdatert

Det fremkommer i innstillingen om koronaloven som koronakomiteen på Stortinget avga mandag. Saken ble behandlet i plenum tirsdag.

– Hele komiteen peker på behovet for evaluering av hele lovverket for krisehåndtering, sier MDGs nasjonale talsperson Une Bastholm til NTB.

Hun sitter i den særskilte koronakomiteen, som ledes av stortingspresident Tone W. Trøen (H).

– Det samlede lovverket må ses i sammenheng. Vi ber regjeringen evaluere hvordan lovene fungerer sammen, forklarer Bastholm.

Stortingsflertallet går inn for å forlenge den spesielle koronaloven med én måned, til 27. mai. Saken skal gjennom andre gangs behandling fredag.

Hytteforbud

Koronapandemien har i halvannen måned preget Norge og ført til en rekke svært inngripende tiltak. Blant de mest omdiskuterte grepene var forbudet mot å overnatte på hytta, som varte fra 19. mars til 20. april.

Hytteforbudet ble hjemlet i smittevernloven, uten eksplisitt å ha smittevern som formål. Derimot handlet tiltaket om å unngå overbelastning på helsevesenet i kommuner med mange hytter, spesielt i påsken.

Bastholm peker på at forskrifter hjemlet i smittevernloven, er underlagt mindre demokratisk kontroll og åpenhet enn koronaloven.

MDG-toppen ser for seg at koronaloven, smittevernloven, beredskapsloven, sivilbeskyttelsesloven og helseberedskapsloven tas med i evalueringen regjeringen nå må gjøre.

– Målet er å sikre helhetlig krisehåndtering, med bedre rettssikkerhet og demokratisk kontroll, sier hun.

Forlenger koronaloven

Senterpartiet, SV og Rødt sier nei, men den øvrige opposisjonen går sammen med regjeringspartiene i ønsket om å forlenge koronaloven.

Loven gir regjeringen vide fullmakter til å kjøre gjennom forskrifter den mener er nødvendig for å håndtere koronakrisen.

Stortinget strammet imidlertid inn regjeringens opprinnelige forslag betydelig. I tillegg til kort varighet kan én tredel av stortingsrepresentantene stanse en forskrift innen ett døgn etter at den er fremsatt.

Så langt er flere titall midlertidige forskrifter innført med hjemmel i loven, mens noen få er stanset av de folkevalgte. Forlengelsen gjør blant annet at forskriftene som er innført de siste ukene, blir videreført.

– Vi har merket oss at regjeringen i dag ikke har planer om å fremme nye forskrifter under loven, men ønsker forlengelse – primært for at de forskriftene som allerede er vedtatt ved bruk av loven, ikke skal opphøre allerede om en uke, sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre til NTB.

Powered by Labrador CMS