Annonse
Medlem av Stortingets finanskomité Hadia Tajik (Ap) holder pressekonferanse på Stortinget om regjeringens krisetiltak i forbindelse med korona utbruddet torsdag.   Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Stortinget reduserer arbeidsgiveravgiften med 4 prosentpoeng

De fleste norske arbeidsgivere betaler 14,1 prosent i arbeidsgiveravgift per år. For disse virksomhetene betyr kuttet 28 prosent lavere avgift i to måneder.

I 2019 fikk staten inn 184 milliarder på arbeidsgiveravgift. Det skulle innebære at bedriftene får et avgiftsfritak på 8,5 miliarder kroner i de to månedene kuttet er tenkt å vare i første omgang.

I Stortingets uttalelse heter det at grepet vil koste staten rundt 10 milliarder og at i de regionene hvor arbeidsgiveravgiften er null, som i Nord-Troms og Finnmark, skal bedriftene få 250 millioner kroner i tilskudd. 

Stortingets tiltakspakke

Stortinget er også blitt enige om styrke økonomien til kommunene, Nav og sykehusene og sikre studenter inntekt under koronakrisen.

Finansminister Jan Tore Sanner vil allerede fredag komme med ytterligere tiltak, varsler parlamentarisk nestleder i Høyre, Svein Harberg, som har forhandlet krisepakken for Høyre.

Dette er noen av hovedpunktene fra enigheten mellom Høyre, V, KrF, AP, Frp, SP og SV på Stortinget:

  • Arbeidsgiveravgiften senkes med 4 prosentpoeng i to måneder.

  • Nav, kommuner og helsevesenet skal kompenseres økonomisk for ekstrakostnader som følge av pandemien.

  • Regjeringen skal komme tilbake med en midlertidig ordning gjennom Lånekassen for studenter som opplever inntektsbortfall som følge av korona-pandemien så raskt som mulig.

  • Regjeringen skal komme tilbake med forslag som kan sikre reduserte takster på riksveiferger for en avgrenset periode.

  • Nettundervisning fra voksenopplæring, Universiteter, Høgskoler og fagskoler skal tilgjengeliggjøres.

Ifølge NTB har regjeringen varslet at det kommer ytterligere økonomiske tiltak den 20. mars og 27. mars.

Annonse
Annonse