Annonse
Leder i Venstres programkomité, Iselin Nybø, opplyser at et flertall i programkomiteen går inn for norsk EU-medlemskap i en ny innstilling. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix      

Venstre går mot EU-ja

Innstillingen til prinsipprogrammet legges fram neste uke, men programkomiteens leder, statsråd Iselin Nybø, bekrefter overfor Aftenposten komiteens EU-ja.

Et flertall i Venstres prinsipprogramkomité, seks mot fire, støtter følgende avgjørende formulering:

«Venstre mener at EØS-avtalen har tjent Norge godt, men ønsker på sikt å delta i de demokratiske institusjonene i EU gjennom et EU-medlemskap, det lages gode løsninger for fiskeri og landbruk og tas en separat vurdering av eventuell inntreden i eurosonen. Medlemskapet må avgjøres etter folkeavstemning og Venstres folkevalgte skal respektere resultatet».

Partileder Trine Skei Grande er den eneste uttalte EU-motstanderen i partiets sentralstyre og har omtalt EU som «en sosialdemokratisk sump».

– Jeg er trygg på at Trine helt fint kan leve med flertallsforslaget, om det blir vedtatt. Vi har virkelig bestrebet å få til et EU-forslag som EØS-folkene kan leve med, sier Nybø til avisen.

EU-medlemskap har flere ganger vært et konfliktpunkt på Venstres landsmøter. I 2009 ble det hevdet at trusler og press mot ja-delegater førte til et knapt nei-flertall.

Annonse
Annonse