Samfunn

Det ble innbetalt 28,4 milliarder kroner i skatt på utvinning av petroleum i 2020. Tiltak i forbindelse med pandemien har ført til at innbetalingene ble sterkt redusert dette året.

Koronapandemien førte til mindre skatteinntekter for staten

I 2020 ble det betalt inn 858,4 milliarder kroner i skatt i Norge. Dette er 85,6 milliarder, eller 9,1 prosent, mindre enn i 2019.

Publisert Sist oppdatert

SSB rapporterer om en markant nedgang i innbetalt skatt som følge av koronapandemien og tiltakene som skal hindre smittespredning.

Ordningen omfatter blant anna arbeidsgiveravgift, hvor innbetalingene har gått ned med 4,1 prosent. I forbindelse med pandemien ble denne avgiften satt ned med 4 prosentpoeng i mai og juni 2020.

Personlige skatteytelser sto derimot for den største delen av skatteinnbetalingene. Disse utgjorde 726 milliarder kroner i fjor. Dette er en økning på 0,8 prosent fra 2019.

Sterk nedgang i petroleumsskatt

Det ble innbetalt 28,4 milliarder kroner i skatt på utvinning av petroleum i 2020. Tiltak i forbindelse med pandemien har ført til at innbetalingene ble sterkt redusert dette året.

I 2020 ble det innbetalt 105,1 milliarder kroner mindre enn i 2019. Tiltakene var innrettet mot å opprettholde aktiviteten på sokkelen på sikt.

Den endelige effekten av pandemien og tiltakene på disse innbetalingene vil derfor ikke være mulige å vurdere ut fra disse tallene.

Mindre skatt fra kommunene

Kommuneforvaltningen har mottatt 203,2 milliarder kroner i skatt i 2020. Dette er en nedgang på en prosent fra 2019.

Normalt vil disse tallene øke fra år til år. Skattesatsene for ordinær skatt til kommune og fylkeskommune er ikke satt ned i sammenheng med pandemitiltakene, men andelen av skatt på alminnelig inntekt som går til kommunen ble redusert i statsbudsjettet for 2020.

Nedgangen må likevel sees i sammenheng med reduserte inntekter som følge av permitteringer og lavere aktivitet i økonomien generelt.

Powered by Labrador CMS