Samfunn

Tvilsom meningsmåling fra TV2

Ifølge en fersk meningsmåling på TV2 vil Ap kunne få 400.000 nye velgere dersom Jonas Gahr Støre trekker seg. − Å stille hypotetiske spørsmål på denne måten er en tvilsom metode, sier valgforsker.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag denne uken presenterte TV2-nyhetene en meningsmåling der de spurte om folk kunne tenkt seg å stemme på Arbeiderpartiet dersom Jonas Gahr Støre ble erstattet som leder?

21 prosent kunne tenkt seg det ifølge kanalen. 37,5 prosent hadde kanskje stemt Ap dersom Jens Stoltenberg kom flygende hjem fra Nato.

«Fersk måling: Støre svekker Aps sjanser hos 812.000 velgere – folket roper etter Super-Jens», er tittelen TV2.no har på saken etter at den først ble presentert på TV.

Nå møter denne noe spesielle meningsmålingen kritikk fra fagfolk.

Det er ingen grunn til å tro at Ap får flere hundretusen nye velgere dersom Jonas Gahr Støre trekker seg

Tvilsom metode

− Dette er en tvilsom måte å stille spørsmål på i en meningsmåling. Man skal unngå å stille hypotetiske spørsmål, sier leder for Valgforskningsprogrammet ved Institutt for Samfunnsforskning, Johannes Bergh.

Johannes Bergh leder Valgforskningsprogrammet ved Institutt for Samfunnsforskning. Foto ISF

Å stille folk spørsmål av typen «hvis» eller «dersom», leder ofte respondentene i en bestemt retning, og svareren man får blir svært usikre.

Johannes Bergh viser til debatten før EU-avstemmingen i 1994. I forkant av folkeavstemmingen ble folk i en meningsmåling spurt om hva de ville stemt dersom Sverige og Finland sa «ja» til EU.

− Et stort flertall sa de ville stemt «ja». Det skjedde jo ikke, påpeker Bergh.

Han mener at når man spør om «sannsynligheten» for noe, så blir svaret lite verdifullt.

TV2s måling sier at 400.000 velgere vil vurdere å stemme Ap dersom Støre trekker seg. Over 800.000 ville vurdert det samme dersom Jens Stoltenberg «kom tilbake».

− Det er ingen grunn til å tro at Ap får flere hundretusen nye velgere dersom Jonas Gahr Støre trekker seg, slår valgforsker Bergh fast.

Foto TV2 har presentert en meningsmåling om Jonas Gahr Støre med en spørsmålsstilling eksperter karakteriserer som «tvilsom». (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB)

Debatt på Twitter

Meningsmålingen til TV2, som er utført av analysebyrået Kantar, har også skapt en smule debatt på Twitter. Blant annet har den tidligere gallupansvarlige i Norsk Gallup, Nils Vibe, skrevet et innlegg der han sterkt advarer mot denne typen ledende spørsmål som ikke har rot i virkeligheten: «Det er uforsvarlig å stille kontrafaktisk spørsmål», påpeker Vibe på Twitter. «Jens er ikke lederkandidat, ikke Raymond og ingen andre heller».

Vibe vet hva han snakker om. I 2000 var han ansvarlig for å gjennomføre en måling for VG der det ble spurt om folk foretrakk Jens Stoltenberg som Ap-leder framfor daværende leder Torbjørn Jagland. Et stort flertall foretrakk Stoltenberg, og to dager etterpå trakk Jagland seg som AP-leder.

«Det er det dummeste jeg har gjort i hele mitt yrkesliv. Jeg har skammet meg over det i 21 år», skriver Vibe i dag.

Dagens Perspektiv ba i går ettermiddag TV2 om en kommentar til kritikken av meningsmålingen, men TV2 har forelpig ikke svart på vår henvendelse.

Powered by Labrador CMS