Samfunnsstyring

– Vi foreslår å bevilge 635 millioner kroner til politiet, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

635 millioner skal hindre mer nedbemanning i politiet

Politiet varslet selv et tøft og stramt 2024. Nå legger justisminister Emilie Enger Mehl 635 friske millioner kroner på bordet.

Publisert Sist oppdatert

– Kostnadsveksten har vært utfordrende for politiet. Ytterligere uforutsette utgifter gjør at politiet står i fare for å måtte gjennomføre kutt i bemanning og anskaffelser i 2024. Regjeringen vil unngå en slik svekkelse av politiet og Norges beredskap. Vi vil derfor foreslå å bevilge 635 millioner kroner til politiet i revidert nasjonalbudsjett, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger i en pressemelding.

Opprettholder nivået

Midlene skal dekke de ekstraordinære utgiftene til pensjon, sikker og stabil IT-drift og til å minimum opprettholde det nasjonale bemanningsnivået på ansatte i politistillinger per 31. desember 2023. Den planlagte styrkingen er varig og vil derfor bli foreslått videreført i fremtidige statsbudsjett.

I slutten av 2023 fikk politiet 734 millioner kroner i nysalderingen av statsbudsjettet blant annet for å unngå å ta med seg røde tall inn i 2024.

Bråk om pensjonsbombe

I midten av januar var det klart at de 734 millionene på ingen måte var nok:

– Vi har ingen grunn til å tro at situasjonen vil forbedres nevneverdig i 2024. Politiets budsjetter for 2024 vil fremdeles oppleves som stramme, sa fungerende avdelingsdirektør Hallvard Holm Brenna i Politidirektoratet da.

Pengene ble fordelt slik:

  • Politidistriktene: 614 millioner
  • Særorgan: 44 millioner
  • Gjenstående ufordelte midler: 76 millioner

Alle politiets fagforeninger var invitert til å delta i drøftinger om hvordan midlene skulle fordeles. Parat, med Norges Politilederlag og Parat politiet, avviste invitasjonen. Begrunnelsen er at «det ikke var er rom for reelle drøftelser».

Kommer i revidert

Den store utfordringene var at mye av disse pengene ikke går til politiarbeid, men til å dekke en uforutsett økning i pensjonsutgifter på rundt 200 millioner kroner, som ble oppdaget på slutten av fjoråret. Dette må dekkes av de 734 millionene i ekstrabevilgninger.

Det poenget ser også justisministeren:

– Regjeringen ser at det vil være vanskelig å håndtere uforutsette utgifter til pensjon og IT-drift innenfor gjeldende budsjettrammer uten å kutte i bemanning. Samtidig ser vi frem til oppdatert kunnskap om budsjettsituasjonen og økonomistyringen i politiet. Vi vil komme tilbake til eventuelle behov i lys av dette på et senere tidspunkt. Samtidig mener regjeringen det er viktig å unngå ytterligere nedbemanning og kutt nå, og signaliserer derfor forslag om økt bevilgning til politiet i revidert nasjonalbudsjett.

Powered by Labrador CMS