US Marines skal være like godt forberedt til krig i Sør-Kinahavet som i Arktis. Det stemmer ikke mener militæranalytikere. Utstyr og trening for arktiske forhold nedprioriteres, og svekker norsk beredskap.

Alarm om alliert beredskap

Vi har alltid trodd at dersom russerne kommer, så kan vi stole på våre allierte. Særlig på amerikanerne. Men US Marines er mer motivert for å krige i Sør-Kinahavet enn i Arktis.

Publisert Sist oppdatert

Oberst Jørn Qviller er sjef for Finnmark landforsvar. Han kaller The United States Marine Corps (SMC), populært kalt US Marines, for «den nølende arktiske krigeren». Marinekorpset er tiltenkt en nøkkelrolle for å stoppe russerne i Finnmark og Nord-Norge, men etter Qvillers mening er det risikabelt å stole blindt på USA dersom krigen skulle bryte ut.

«Forsvaret kan ikke belage seg på marinekorpset alene, da «vintertrening og anskaffelse av materiell som egner seg Norge eller Arktis er lavt prioritert», skriver Qviller i boken Sikkerhetspolitikk og miltærmakt i Arktis. (Cappelen Damm Akademisk 2023). Her analyserer han i et eget kapittel marinekorpsets rolle i en krigssituasjon i Norge.

Og konklusjonen er nedslående. Han mener at US Marines ikke er klar for en arktisk krig. For Washington er mer bekymret for Kina enn for Russland.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS