Forsvarsminister Bjørn Tore Godal og statsminister Jens Stoltenberg var tidlig ute med å møte Russlands ferske president Vladimir Putin. Møtet fant sted i Moskva sommeren 2001. – Jeg fikk ikke en spesiell positiv følelse etter denne samtalen, sier Godal.

Ap-veteranen Bjørn Tore Godal om Putin, Ukraina, krigsfrykt og Trump: – Trodde ikke det skulle gå så ille

– Hvis du roper krig i alle hjørner, og ser krig i alle hjørner, kan vi risikere at det blir krig i alle hjørner, sier Bjørn Tore Godal til Dagens Perspektiv.

Publisert Sist oppdatert

Den tidligere handels-, utenriks-, og forsvarsministeren innrømmer at Norge og Vesten tok feil av Russland, og burde vært mer åpen for å se at dette kunne gå riktig ille.

Likevel advarer han mot å se krig som den eneste mulige utveien. I 2001 var han norsk forsvarsminister, og var sammen med statsminister Jens Stoltenberg, den første norske politikeren som kunne danne seg et selvstendig inntrykk av den da ferske russiske presidenten, Vladimir Putin.

Vladimir Putin har ledet Russland i 25 år. I fire av disse årene (2008-2012) var han riktignok «bare» statsminister, mens Dimitrij Medvedev var president. Putin har sittet sammenhengende i presidentstolen siden 2012, og i mars i år fikk han 87 prosent av stemmene ved presidentvalget. Etter en lovendring i 2021 har han sikret seg muligheten til å beholde makten til 2039. Om så skjer, vil han bli den russiske lederen som har styrt landet lengst etter tsartiden. Stalin styrte Sovjetunionen i 29 år.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS